ВИДЕО, ПРОТЕИН

Протеинов бар или протеин на прах

Протеинов бар или протеин на прах

Към страницата на ПРОТЕИНИ

Към страницата на ПРОТЕИНОВИ БАРОВЕ

5 фактора, с които да определим кои протеинови барове са добри!

Колебаете ли се дали протеиновия бар, който харесвате, е добър за вас?

1. Захарта НЕ е първата съставка на един добър протеинов бар.

Това правило изглежда очевидно, но ето защо е толкова важно:

Повечето хора не гледат действителните съставки. Те просто се фокусират върху неща като “калории” или “протеини”.

Повечето хора не знаят, че реда на съставките отразява количеството им в продукта. Ако захарта е първа, това означава, че има повече захар, отколкото която и да е друга съставка.

Захарта има много различни имена, така че е лесно да се заблудите. Ако първата съставка е декстроза, сироп от царевица с високо съдържание на фруктоза, кленов сироп, мед, агавеев нектар или турбинадо, това означава “захар”.

Ако искате да сте сигурни, че барът наистина е здравословен, основните му съставки трябва да бъдат източник на протеин, плодове или зеленчуци, или здравословен източник на мазнини като ядките.

Протеините, мазнините и въглехидратите, консумирани с фибри (които ще получите от плодове или зърнени храни), са по-бавно усвоими отколкото простите захари, така че те ще ви накарат да се чувствате заситени за по-дълго време. Това означава, че не се нуждаете от захар, за да бъдете енергизирани. Просто се нуждаете от добър източник на храна.

2. Добрите протеинови барове имат 10 грама протеин или повече.

Ако използвате бара като протеинова добавка или заместител на храна, вие ще искате поне 10 грама или в идеалния случай дори повече.

Това означава, че първата съставка на бара вероятно ще бъде източник на протеин. Суроватъчен изолат, казеин, грах или яйчен протеин – всички те са висококачествени решения.

Соевите продукти ще присъстват на много етикети и ще се “броят” като протеин, но те не са източникът с най-високо качество.

Ако не използвате бара като протеинова добавка, можете да се задоволите и с по-ниско съдържание на протеин.

В нашия онлайн магазин може да намерите качествени протеинови барове, които да ви дадат енергия по всяко време на деня!

3. Търсете барове с по-малко от 15 грама захар.

Много протеинови барове наистина са просто захаросани барове, прикрити като нещо добро за вас!

Преди да се изплашите от захарта, знайте, че все пак тя не е чак такъв злодей. И има много страхотни барове на пазара. Ако барът съдържа повече от 10 грама захар, повечето от нея трябва да идва от плодове или други естествени източници на захар като лактоза.

Лактозата от млечни продукти и фруктозата от плодове, като всички захари, съдържат 4 калории на грам. Но за разлика от рафинираните захари, тези естествени захари са съчетани с другите хранителни вещества, които получавате от плодове или млечни продукти – витамин С, калий, калций, витамин D и други неща, които помагат на тялото ви да функционира.

Добрите протеинови барове често се определят от техните хранителни вещества. Те са това, което ни помага да отделим здравословен бар от захаросан бар. Добавените рафинирани захари не дават допълнителни хранителни вещества.

4. Внимавайте за подсладители!

Изкуствените подсладители са ксилитол, сорбитол, изомалт и глицерол. Ще ги намерите във всякакви неща, обозначени като “без захар”. За някои хора те могат да доведат до стомашни проблеми, в зависимост от това как реагират на тях.

5. Потърсете протеинови барове с по-малко от 400 калории.

Добрите протеинови барове трябва да бъдат хранителни добавки – нещо, което използвате, за да запълните слабо място в хранителния си режим, точно като протеин на прах или мултивитамини. Те са предназначени да доставят хранителни вещества, протеини или калории, които иначе не бихте могли да получите от диетата си, или ако се окажете зает и пропускате хранения.

Когато един бар доставя 400 калории или повече, това са повече калории, отколкото бихте приели от яденето на голям бургер. И един бар не е непременно “по-здравословен” от тази опция.

Например някои популярни барове имат 200 калории и доставят само 6 грама протеин, но твърдо сварено яйце ще ви даде 7 грама! И това е по-малко от 80 калории. Така че, ако можете да ядете цяла храна, яжте цялата храна. Но, разбира се, това не винаги е възможно.