АМИНОКИСЕЛИНИ, СТАТИИ

L-Tryptophan – какво представлява?

Триптофанът (L-Tryptophan) е една от 20-те основни аминокиселини и е незаменимима (есенциална) аминокиселина за човека, т.е. човешкото тяло не я произвежда. Триптофанът трябва да се доставя чрез храната или добавки.

Триптофанът (L-Tryptophan), както всички аминокиселини, е градивен елемент в биосинтеза на протеини.

Триптофанът (L-Tryptophan) е прекурсор на следните съединения: Серотонин, Триптамин, Мелатонин, Индоламин. Половината от триптофана, който приемаме, тялото ни използва за синтезирането на Ниацин (Витамин Б3). За получаването на 1 mg Ниацин (Витамин Б3), тялото ни използва около 60 mg Триптофан.

Хроничният недостиг на Триптофан води до намалени нива на Серотонин и други невротрансмитери, което може да повлияе на настроението, влошават паметта и повишава агресията. Според д-р Батманжелидж, появата на диабет също е свързана с недостига на Триптофан.

Триптофанът (L-Tryptophan) е съставка в повечето храни, съдържащи протеини. Има мит, че в растителните протеини липсва, но всъщност Триптофанът е наличен в почти всички форми на растителни протеини, дори в някои от тях е в изобилие. Друг мит е, че в пуешкото месо триптофанът е в голямо количество, което води до сънливост при консумацията му. Истината е, че количеството триптофан в пуешкото месо е колкото при повечето домашни птици. American Society for Clinical Nutrition публикуваха изследване, което изяснява, че този ефект е следствие от това при консумация на пуешкото месо с какви други храни го комбинираме и по-специално – въглехидратите. Установено е, че за натрупване на резерви от Триптофан в мозъка е необходима мускулна активност. Затова физическата активност е от голямо значение за нашето тяло.

Съдържание на Триптофанът (L-Tryptophan) в различни храни – в грамове на 100 грама храна:

Спирулина – 0.93
Треска атлантическа – 0.70
Кашкавал, пармезан – 0.56
Сусамово семе – 0.37
Сирене, чедър – 0.32
Слънчогледово семе – 0.30
Свинско месо – 0.25
Пуйка – 0.24
Пиле – 0.24
Говеждо месо – 0.23
Овес – 0.23
Сьомга – 0.22
Костур – 0.21
Нахут суров – 0.19
Яйце – 0.17
Пшенично бяло брашно – 0.13
Натурален шоколад – 0.13
Прясно мляко – 0.08
Ориз бял – 0.028
Киноа сурова – 0.167
Киноа варена – 0.052
Картофи – 0.02
Банан – 0.01