КРЕАТИН, СТАТИИ, ТЕСТОСТЕРОНОВИ БУСТЕРИ

Комбинацията КРЕАТИН-HMB повишава нивото на тестостерон при спортистите

Комбинацията КРЕАТИН-HMB повишава нивото на тестостерон

Когато спортистите, които тренират интензивно, използват както КРЕАТИН, така и HMB (cъĸpaтeнoтo нaзвaниe нa β-xидpoĸcи β-мeтилбyтиpaт – мeтaбoлит нa аминокисeлината лeвцин), нивото на тестостерон се повишава. Тъй като съотношението тестостерон : кортизол в кръвта им също се увеличава, това може да означава, че те могат да се възстановяват по-бързо и по този начин да се представят по-добре. Испанските спортни учени от Университета на Страната на баските стигат до този извод в изследване върху хора, публикувано в Nutrients.

КРЕАТИН-HMB повишава нивото на тестостерон banner

Проучване:

Изследователите разделят 28 мъже гребци, които са били сред 12-те най-добри отбора в Испания, на 4 групи.

През 10-те седмици на експеримента гребците от групата на плацебо получават шейк с протеин всеки ден. Гребците от останалите групи също получават шейк всеки ден. Първата експериментална група получава шейк, който също съдържа 3 грама НМВ, а втората група получава шейк с 3-4 грама креатин. И накрая, третата експериментална група получава шейк с HMB и креатин.

Резултати:

Добавянето на креатин и HMB поотделно няма ефект върху нивата на тестостерон, но комбинацията от тези 2 добавки повишава нивата на тестостерон. В същото време комбинираната добавка води до увеличаване на съотношението тестостерон : кортизол в кръвта.

КРЕАТИН-HMB повишава нивото на тестостерон

Суплементацията с креатин, HMB или комбинация от тези 2 компонента не повлиява маркерите за мускулно разграждане, като LDH и креатин киназа.

Заключение:

Комбинираното използване на тези две ергогенни добавки може да насърчи по-бързото възстановяване на мускулите от активности с висока интензивност, но без да се предотврати увреждането на мускулите“, пишат испанците.

Source:
Biomolecules. 2020 Jan 15;10(1):140.