ЗДРАВЕ, ТЕСТОСТЕРОНОВИ БУСТЕРИ

Tongkat Ali повишава нивата на тестостерон при мъже с хипогонадизъм

Tongkat Ali повишава нивата на тестостерон

Към страницата на LJ Tongkat Ali

Мета-проучване е докладвало няколко пъти за хормоналните ефекти на билката Tongkat Ali (Eurycoma longifolia). Когато става въпрос за повишаване на нивата на тестостерон чрез билкови екстракти, Tongkat Ali може да е най-добре проученият растителен екстракт. Наскоро публикувано мета-изследване потвърждава това убеждение.

Установено е също така, че мъжете с диабет тип 2 с ниски нива на тестостерон имат широко разпространение на симптоми, предполагащи хипогонадизъм, като умора и еректилна дисфункция

Tongkat Ali повишава нивата на тестостерон

Проучване

Кристиан Лейзеганг, изследовател от Училището по естествена медицина в Кейптаун, Южна Африка, и Рената Финели, ембриолог от британската клиника за плодовитост Create Fertility, публикуваха мета-проучване през 2022 г., в което комбинираха и анализираха отново резултатите от 9 предишни публикувани изпитания. В тези опити мъжете са получавали 200-600 милиграма екстракт от Тонгкат Али дневно в продължение на 3 дни до половин година. В 7 от 9-те опита изследователите са използвали екстракта от Tongkat Ali Physta.
Physta е продукт на Malaysian Biotropics. Подробности за изпитанията можете да намерите в таблицата по-долу.

Tongkat Ali повишава нивата на тестостерон 1

Резултати

Лайзеганг и Финели успяха да използват 5 от опитите за мета-анализ, за да определят ефекта от добавките върху концентрацията на тестостерон при мъжете. Както показва фигурата по-долу, Тонгкат Али повишава нивата на тестостерон.

Tongkat Ali повишава нивата на тестостерон 2

Tongkat Ali повишава нивата на тестостерон 3

Когато изследователите анализираха и систематизираха своите данни, цифрите по-горе се появиха. Те показват, че добавките с Tongkat Ali значително повишават нивата на тестостерон при хипогонадални мъже, но не и при мъже с нормални нива на тестостерон.

Заключение

Този систематичен анализ на литературата подчертава възможната употреба на добавки от Eurycoma longifolia за подобряване на производството на тестостерон“, заключават изследователите.
Въпреки че са необходими повече изследвания преди използването му в клиничната практика, това може да представлява безопасна и обещаваща терапевтична възможност, особено за пациенти с хипогогонадизъм

Source:
Medicina (Kaunas). 2022 Aug 4;58(8):1047