ЗДРАВЕ, СТЕРОИДИ, ТЕСТОСТЕРОНОВИ БУСТЕРИ

Нискокалорийният подсладител ЕРИТРИТОЛ повишава нивата на тестостерон при диабетици

ЕРИТРИТОЛ повишава нивата на тестостерон при диабетици

Еритритол, нискокалоричен подсладител, който набира популярност в западните страни, може да е в състояние да увеличи производството на тестостерон при мъже с диабет – а може би и при здрави мъже. Това предполага проучване върху животни, публикувано в Biochemical and Biophysical Research Communications.

ЕРИТРИТОЛ повишава нивата на тестостерон при диабетици

Проучване

Нигерийски изследователи, свързани с технологичния университет Ladoke Akintola, експериментираха с 5 групи мъжки плъхове в продължение на 8 седмици.
Плъховете в контролна група са здрави и не са им прилагани никакви активни вещества. Плъховете от втора група също бяха здрави и получиха еритритол. Еритритолът се произвежда, когато дрождите преобразуват глюкозата.
Еритритол е подсладител, който осигурява само 0,2 килокалории на грам. В Япония хранителната промишленост използва еритритол от 90-те години на миналия век. EFSA смята, че възрастните могат да консумират приблизително 0,5 грама еритритол на ден и на килограм телесно тегло. При по-висок прием може да се появи диария. [EFSA J. 2023 Dec 20;21(12):e8430.] Следователно, възрастен с тегло 80 килограма може да понесе максимум 40 грама еритритол на ден. Ние искрено смятаме, че тази доза е висока. На практика потребителите вече могат да изпитат коремни оплаквания от поглъщането на 20 грама еритритол на ден. Човешкият еквивалент на дозата, която нигерийците дават на своите плъхове, е около 10 грама на ден. Това възлиза на 2 ч.л.
Плъховете в трета група са били диабетици и не са получавали никакви активни вещества. Плъховете в четвърта група са били диабетици и са получавали еритритол, докато плъховете в пета група са били диабетици и са получавали метформин.
При диабет производството на тестостерон намалява. Ключова роля в това играят агресивните молекули, които се дължат на прекомерното наличие на глюкоза. Тъй като еритритол не само намалява абсорбцията на глюкоза и засилва действието на инсулина [Eur J Nutr. 2018 Oct;57(7):2431-44.], но има и антиоксидантен ефект, [Хранене. 2010 Apr;26(4):449-58.] Нигерийците се чудеха дали еритритолът може да помогне за поддържане на хормоналния баланс при диабет.

Резултати

Плъховете с диабет произвеждат по-малко тестостерон, LH и FSH от здравите плъхове, но добавките с еритритол значително намаляват отрицателното въздействие на диабета. При здрави тестови животни, на които е даван еритритол, нигерийците са открили повече тестостерон, отколкото в контролната група – но разликата не е статистически значима.

ЕРИТРИТОЛ повишава нивата на тестостерон при диабетици

ЕРИТРИТОЛ повишава нивата на тестостерон при диабетици 2

ЕРИТРИТОЛ повишава нивата на тестостерон при диабетици 3

Механизъм

Диабетът намалява активността на ензими като 17-бета- и 3-бета-хидроксистероид дехидрогеназа в тестисите. Можете да прочетете повече за ролята на тези ензими в биосинтезата на тестостерон в 11-та глава на нашата книга за анаболите. Диабетът намалява активността на антиоксидантните ензими като супероксид дисмутаза, активността на VEGF и функцията на протонната помпа в тестисите. Допълването с еритритол намалява всички тези ефекти – а понякога дори ги елиминира напълно.

Заключение

Нашите резултати показват, че повишеният оксидативен стрес в сперматозоидите и тестисите на плъхове с диабет е придружен от репродуктивно увреждане, което се проявява чрез намалени репродуктивни хормони (LH, FSH и тестостерон), анормални параметри на сперматозоидите и промяна в биохимичните и хисто-архитектурните свойства на тестисите.” , пишат изследователите.
Въпреки това, приемът на еритритол подобри всички тези промени.”

Source:
Biochem Biophys Res Commun. 2024 Jan 1:690:149254.