ЗДРАВЕ, СТЕРОИДИ, ТЕСТОСТЕРОНОВИ БУСТЕРИ

Тестостерон, инхибитори на 5-алфа-редуктаза и простата

Тестостерон и инхибитори на 5-алфа-редуктаза

Инхибитори на тестостерон-5-алфа редуктаза са медикаментозни средства, които имат антиандрогенно действие и се използват за лечение на доброкачествена хиперплазия на простатата и андрогенна алопеция (оплешивяване). Медикаментите от тази група действат, като намаляват нивото на наличната 5-алфа редуктаза, вследствие на това намалява нивото на дехидротестостерон.
Дехидротестостерон води до увеличаване на размерите на простатната жлеза. Посредством намаляването се намалява и нейния обем.

През последното десетиление употребата на отскоро приетите за опасни редуктазни инхибитори непрекъснато се увеличава, като се предписва на все повече млади мъже, страдащи от андрогенна алопеция или увеличена простата. Приемът на съединението е най-вреден за тях, понеже развитите сексуални дисфункции могат да имат дълга продължителност.

Основният фармакологичен проблем на редуктазните инхибитори е механизъм, считан само до преди няколко месеца за „много рядък страничен ефект“. Той се изразява в инхибиране или потискане на синтезата на изключително важно за централната нервна система съединение. То е невростероид, познат като 5-алфа дихидротестостерон. Неговият синтез се извършва най-често чрез преобразуване на тестостерон в простатната жлеза, надсеменниците, кожата, космените фоликули, черния дроб и мозъка. Синтезът и секрецията на този тестостероно-подобен невростероид се контролира от ензим, наречен 5-алфа редуктаза.