СТЕРОИДИ

Основни признаци за нисък тестостерон

Основни признаци за нисък тестостерон

Намаляването на нивата на тестостерон при мъжете е естествен и, за съжаление, необратим процес на стареене. В допълнение към естественото стареене, състоянието на общото здраве, начинът на живот на индивида, наличието на лоши навици и много други неща играят решаваща роля за намаляване нивото на андрогените. Така наличието на определени хронични заболявания води до намалено ниво на хормони. Познаването на основните симптоми на нисък тестостерон помага да се отговори по-рано на проблема и да започне лечението му.

Намаляване на синтеза на тестостерон с възрастта

Намаляване на синтеза на тестостерон с възрастта

Симптоми на недостиг на тестостерон

 • Намалено либидо и потентност. Като правило, този симптом е първият признак на хормонален дисбаланс в мъжкото тяло. Намаляването на либидото предполага намаляване или пълна липса на желание за сексуален контакт, намаляване на еротичните фантазии и т.н. Нарушаването на еректилната функция се проявява като частична или пълна невъзможност за извършване на сексуален контакт по различни причини. Отделно, нарушената еректилна функция може да бъде симптом на различни патологии, които не са свързани с хормони. Въпреки това, заедно с едновременно намаляване на либидото, отслабването на ефикасността най-често показва нарушение на хормоналния баланс.
 • Депресивно настроение. Тестостеронът оказва влияние върху поведенческата функция на мъжете, отговаря за стабилността на психиката в стресови ситуации, жажда за живот и амбиция. Продължителността и стабилността на депресивното състояние, както и драстичните промени в настроението, могат да показват промяна в нивото на главния мъжки хормон в посока на намаляването му. С това състояние се свързва с т.нар. криза в средата на живота.
 • Намалена мускулна маса, сила и издръжливост. Тестостеронът има анаболен ефект върху тялото, т.е. насърчава мускулния растеж, развитието на силата и издръжливостта. Много спортове са напълно зависими от ефектите на тестостерона, например културизъм и други. Тестостерона предотвратяват разрушителните процеси (катаболизъм) в мускулите. Ето защо загубата на мускулна маса е пряк признак на недостиг на андроген.
 • Повишени натрупвания на мастна тъкан. Тестостеронът ускорява метаболизма на организма. Поради това мъжете са по-малко възприемчиви към затлъстяване отколкото жените. При достатъчно ниво на тестостерон, човекът е защитен от излишната мастна тъкан. Проблемите започват, когато нивата на тестостерон спадат и защитните му функции се отслабват. Трябва да се отбележи, че тъй като ниското ниво на половите хормони може да причини отлагането на излишната мастна тъкан, така и затлъстяването провокира недостиг на тедтостерон. Т.е. се оказва порочен кръг, което води до още по-голямо влошаване на държавата. Ето защо се използва нормализиране на хормоналния баланс, включително при лечението на мъжкото затлъстяване.
 • Намалена жизненост. Едно от ефектите на тестостерона е да поддържа енергийната функция на организма. Усещането за постоянна умора, апатия към предишни любими дейности, дълго възстановяване от физическо натоварване – всичко това показва липса на жизненоважна енергия.
 • Намаляване на вторичните сексуални характеристики на мъжете. Окосмението расте ли не толкова бързо, колкото преди? Космите по тялото стават все по-тънки? Мускулната маса изведнъж започва да изчезна някъде? Картината изглежда така, когато човек губи тестостерон. Помнете, че този хормон ви е направил толкова космат на всички достъпни и недостъпни места, мощен и свиреп защитник на тялото ви. Всичко това ще изчезне заедно с тестостерона.
  Ако има хормонален дисбаланс при момчетата преди и по време на пубертета, тогава вторичните полови белези може да не се проявяват изобщо. Например, няма да има удебеляване на гласа, изпъкналост на Адамовата ябълка, формиране на мъжка фигура (във форма на триъгълник, когато раменете са по-широки от талията), косопад и растеж на лицето, нормално развитие на външните генитални органи и др.
 • Уголемяване на гърдите (гинекомастия). Това състояние е свързано с нарушение на хормоналния фон на мъжете. Намаляването на половите хормони може да се дължи на повишаване на хормоните-антагонисти на тестостерона. Например, при гинекомастията мъжете се характеризират с повишаване нивото на естроген – женски полови хормони. На фона на намаляването на андрогените и повишаването на естрогените се наблюдава промяна в половите характеристики на мъжете спрямо жените. Заедно с гинекомастията, може да има затлъстяване от женски тип при мъжете, женски тип окосмение на пубиса и др.
 • Намалена костна маса (остеопороза). Тестостеронът изгражда костна тъкан, помага да се абсорбира калций от храната и разпределя този елемент на онези части от човешкото тяло, които се нуждаят от него, укрепвайки скелета. Най-голямата костна плътност се наблюдава на 30 години и след този период започва да намалява. Известно е, че скоростта на понижаване на костната плътност съответства на намаляване на нивото на свободен тестостерон, затова се счита андрогенната недостатъчност като една от главните причини за патогенезата на остеопорозата.
 • Намалени когнитивни способности. Според последните изследвания, намаляването на когнитивните способности се свързва с намаляването на биологично активната форма на тестостерона. В допълнение към влошаването на умствените способности на индивида, от страна на централната нервна система, могат да се наблюдават смущения в съня, променливост на настроението, влошаване на творческата производителност и бързо умора.
 • Увредено уриниране. Проявява се като често уриниране или нощно желание. Трябва да сте сигурни, че нарушенията на уринирането не са свързани с аденом на простатата.
 • Анемия. Дефицитът на тестостерон може да доведе до развитие на анемия – намаляване на хемоглобин в кръвта. На свой ред, наличието на анемия при човек може да предизвика недостиг на тестостерон.

Тестостеронът играе не само важна, но и водеща роля в човешкото тяло. Ето защо е необходимо да се следи нивото на главния мъжки хормон с помощта на периодични кръвни тестове

Лабораторни показатели за нисък тестостерон

Ниският тестостерон при мъжете се счита за показател на общия тестостерон по-малък от 12 nmol/l. Този показател обаче не винаги отразява същността на проблема, защото взема под внимание активните и неактивни фракции на хормона. Много по-ефективно е да се разбере, заедно с нивото на общия тестостерон, индексите на серумният хормоно-свързващ глобулин SHBG и на албумин (по избор). След това, като използвате специален калкулатор, можете да изчислите свободния и биологично наличен тестостерон.