ВИДЕО, ЗДРАВЕ, ИЗГАРЯНЕ НА МАЗНИНИ, ФЕТБЪРНЪРИ

ФЕТБЪРНЪРИ за хора с голямо наднормено тегло

Към страницата на ФЕТБЪРНЪРИ

Въпреки, че тялото не може да функционира без телесни мазнини, твърде голямото им количество може да повлияе отрицателно на организма. Много често, мазнините, абсорбирани от тялото, не се изгарят напълно, а се съхраняват в тялото. Това натрупване води до затлъстяване, а то от своя страна може да доведе до много здравни проблеми като затруднения в дишането, артрит и сърдечни заболявания.

За да се предотвратят проблеми, свързани с излишните мазнини, трябва да сте наясно с текущия процент телесни мазнини в тялото и идеалния процент за вашето телосложение. В перфектния случай мазнините трябва да съставляват 14-17% от общото тегло при мъжете и 21-24% от общото тегло при жените.

Най-разпространеният индекс на мазнините в тялото е т. нар. Body Mass Index (BMI).
BMI се изчислява на базата на човешкото тегло и височина.  Определя се когато телесната маса се раздели на височината на квадрат. Индексът, който се получава, показва дали сте с поднормено, нормално или наднормено тегло. Всичко под 18,5 и над 25 крие рискове за здравето, но нивото на заплаха зависи от конкретния индекс. Когато BMI е 30 или повече, се счита, че човек страда от затлъстяване.

Боди мас индекс калкулатор

Затлъстяването увеличава вероятността от различни болести, по-специално сърдечни болести, диабет тип 2, обструктивна сънна апнея, някои видове рак, остеоартрит и астма. Причината за затлъстяването най-често е комбинация от прекомерен прием на енергия от храната, липса на физическа активност и генетична предразположеност, макар че някои случаи са причинени предимно от гени, ендокринни заболявания, лекарства или психиатрично заболяване. Доказателствата, подкрепящи мнението, че някои хора страдащи от затлъстяване ядат малко и въпреки това качват килограми поради бавен метаболизъм, са ограничени. В общия случай хората, страдащи от затлъстяване изразходват повече енергия от слабите хора, защото им е необходима повече енергия за поддържане на увеличената телесна маса.