АМИНОКИСЕЛИНИ, СТАТИИ

5-ХидроксиТриптофан (5-НТР) – какво представлява?

5-ХидроксиТриптофан (5-НТР) е вещество, което се образува в човешкото тяло от незаменимата аминокиселина Триптофан, която постъпва в организма чрез храната.

В мозъка 5-ХидроксиТриптофан (5-НТР) от своя страна се превръща в Серотонин – веществото, което предава нервните импулси между мозъчните клетки.

Серотонинът е познат още и като „хормонът на щастието“.

Допълнителният прием на 5-ХидроксиТриптофан (5-НТР) под форма на таблетки повишава нивата на серотонин в мозъка и по този начин повлиява благоприятно състоянията, свързани с ниски нива на серотонина, без да предизвиква странични ефекти, за разлика от останалите лекарствени средства, предназначени за тези състояния.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Състоянията предизвикани от ниски нива на Серотонин са:

1.1.  Депресия

Депресията е състояние, изискващо специализирани медицински грижи и е различно от познатите „липса на настроение” и „чувство на подтиснатост”. Депресията се характеризира с липса на интерес към ежедневните дейности, липса на енергия и способност за концентрация, чувство на безпомощност, безнадеджност и тъга, безполезност и неадекватност, лош сън, понижена сексуална активност, значително покачване или загуба на тегло, умора, главоболие и др.

Депресията не е слабост на характера и не е по вина на пациента. Тя може да се лекува. Депресията се предизвиква от комбинация от З фактора — генетично предразположение, заобикаляща среда и дисбаланс на химични вещества в мозъка. От химичните вещества с най-голямо значение е серотонинът, който при депресия е силно понижен.

1.2.  Безсъние

След добър сън човек се чувства свеж и отпочинал. Това не винаги зависи от продължителността на съня, а от неговото качество. Проблемите със съня също имат различен произход, но в крайна сметка се дължат отново на нарушен баланс на химични вещества в мозъка. Основното вещество, от което зависи настъпването и продължителността на съня е мелатонинът, но нивата на мелатонин в мозъка и чувствителността на мозъчните структури към мелатонина се определят от нивата на серотонина.

Серотонинът има определяща роля за качеството на съня. При високи нива на серотонин се удължават фазите на дълбок сън, благодарение на които мозъкът се възстановява и човек се чувства свеж и отпочинал, за сметка на по-маловажните подготвителни фази на съня. Докато препаратите, съдържащи мелатонин, имат известен ефект при по-възрастни пациенти, при които нивата на мелатонин са ниски, то при по-млади хора безсънието и лошия сън се повлияват в много по-голяма степен от нивата на серотонин, съответно от 5-ХидроксиТриптофан (5-НТР).

1.3.  Тревожност и безпокойство

Състоянията на тревожност и безпокойство също се дължат на ниски нива на серотонина, затова чрез повишаване на нивата му тези състояния се подобряват значително, до пълното им изчезване.

1.4.  Мигрена и главоболие

Счита се, че хроничното главоболие и особено мигрената са резултат от ниски нива на серотонин, най-вероятно поради повишеното му разграждане в мозъка.

Приемът на 5-ХидроксиТриптофан (5-НТР) увеличава продукцията на серотонин от организма и по този начин намалява чувствителността към болка. 5-ХидроксиТриптофан (5-НТР) намалява броя, силата и интензитета на пристъпите при хронично главоболие и мигрена с над 70%.

1.5.  Затлъстяване

По време на диети, нивата на триптофан в кръвта и на серотонин в мозъка спадат значително. Тези ниски нива на серотонин при пациенти със затлъстяване предизвикват силно желание за прием на въглехидрати, най-вече сладко и последващо преяждане.

Приема на 5-ХидроксиТриптофан (5-НТР) по време и след диета повишава нивата на серотонина, което води до по-ранно засищане, по-лесно придържане към диетата, липса на преяждане и загуба на килограми.

1.6.  Фибромиалгия

Фибромиалгията е хронично състояние характеризиращо се с умора, болки в мускулите, ставите и сухожилията, множество точки на повишена чувствителност по тялото, съпроводено най-често с ниски нива на серотонин.

Употребата на 5-хидрокситриптофан подобрява и спомага за овладяване на симптомите на фибромиалгия при липса на странични ефекти.

1.7.  Вредни навици

При отказване от вредни навици като прекомерна употреба на алкохол, тютюнопушене и други, поддържането на адекватни нива на серотонина, посредством прием на 5-хидрокситриптофан спомага за по-лесното понасяне и спазване на ограниченията и изпълнението на дневните активности в отсъствието на вредния навик.