ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Защо и как да накисваме суровите ядки, семена, зърнени и бобови?

Защо и как да накисваме суровите ядки, семена, зърнени и бобови

към ИЗГОРИ МАЗНИНИТЕ

Повечето от нас, често се обръщат към суровите ядки и семена като към здравословен източник на полезни мазнини и протеин или ги използваме, когато искаме да похапнем нещо набързо. Част от менюто ни са и много зърнени и бобови култури. Но знаем ли всъщност как да ги консумираме правилно, за да извлечем максимална полза от тях и да не ни навредят?

Допреди няколко месеца изобщо не бях чувала, че ядките и семената се киснат, а в последствие не разбирах защо точно се прави това. Но вече не е така и с удоволствие ще го споделя.

Нека първо кажа няколко думи за печените ядки. Когато опечем ядките и семената, полезните мазнини, които те съдържат, се променят и не могат вече да се свързват с водата, което ги прави много трудни за усвояване. Също така при топлинна обработка, те губят ценните си качества – минералите и витамините, които съдържат. И така от много полезни ние ги превръщаме в безполезни, дори вредни. За това е по-хубаво да ги консумираме сурови.

Ядките, семената, бобовите и зърнените храни съдържат вещества, наречени ензимни инхибитори. Най-много от тези инхибитори се съдържат в ядките и семената. За тях те са много важни, но не и за нас. Инхибиторите са нещо като защитен механизъм на ядките. Когато те попаднат в почвата, инхибиторите ги предпазват от гниене, докато средата стане подходяща, за да може ядката да покълне. Човека има храносмилателни ензими, които разграждат храната и метаболитни ензими, които подпомагат всички процеси в тялото. Ензимните инхибитори пречат на нашите ензими, като се свързват с тях или като ги деформират.

Също така ядките, семената, бобовите и зърнените съдържат фитинова киселина в обвивките си. Когато тя попадне в организмът ни, се свързва с калция, магнезия, медта, желязото и цинка и не ни позволява да усвоим полезните вещества от храната. Напротив, когато се консумират големи количества не накиснати ядки и семена, това може да ни доведе до дефицит на минерали, да раздразни стомаха ни и да ни донесе други здравословни проблеми.

Не звучи много добре, нали?

Но за цялото това нещо си има лесно решение – ядките, семената, бобовите и зърнените трябва да се накисват.

Когато се накисват, ензимните инхибитори се неутрализират и фитиновата киселина се премахва. Ядката се „събужда“, започва процеса на покълване и тя става жива. Стимулира се произвеждането на полезни ензими, увеличава се количеството на витамини, особено на В групата, разбива се глутена и ядките се усвояват много по-лесно, протеинът става по-лесен за абсорбиране, предотвратява се загубата на минерали, неутрализират се токсините и се предотвратяват различни заболявания.

Време за накисване на ядки и семена

Правила за накисване на различните групи

Зърнени

Накисват се в хладка вода, като водата трябва да ги покрие и да е 4-5 см отгоре. Хубаво е на всяка чаша вода да се добави супена лъжица лимонов сок или ябълков оцет. Това ускорява процеса на освобождаване на фитиновата киселина. Покрий съда с кърпа или капак и остави да се накиснат за определеното време. След това изхвърли водата и ги изплакни. Ще видиш, че са набъбнали и живи!

Бобови

Накисват се в топла вода, отново да ги покрие и да има няколко сантиметра отгоре. Тук може да добавиш отново малко лимон, а при бобовите с форма на бъбрек да добавиш малко сода, защото при тях тя най-добре неутрализира вредните вещества. Покрий съда и кисни необходимото време, като може да смениш водата 1-2 пъти, като новата пак трябва да е топла и към нея да добавиш лимонов сок или сода. След като ги накиснеш изхвърли водата и ги изплакни.

Ядки и семена

Ядките и семената се накисват в хладка вода, отново да ги покрие и да има няколко сантиметра отгоре, защото набъбват. Ядките не са толкова богати на фитинова киселина, но имат много ензимни инхибитори. За това към тях добави малко хималайска сол. Солта активира ензими, които неутрализират ензимните инхибитори. Покрий съда, а след накисване изхвърли водата и изплакни ядките и семената.

Така накиснати и измити, ядките и семената могат да се съхраняват в хладилник, обикновено до 24 часа. Аз съм оставяла бадеми и за повече време и не са се разваляли. Ако имаш дехидратор, може да ги изсушиш и да ги съхраниш за повече време.

Ако искаш да ядеш ядки, а нямаш време, накисни ги поне 20 минути и ги измий добре. Това ще махне част от вредните неща.

Някои от семената, като чиа и ленено семе, не се мият, след като се накиснат, а са готови за консумация. Може да ги използваш като добавка към салати, сокове, смутита или други ястия. Чиа семената стават много хубави, ако се накиснат в бадемово мляко с канела и натурален мед или в ядково мляко с какао и кленов сироп – стават като пудинг. При накисване чиа семената нарастват до 9 пъти и така освобождават чудесните хранителни вещества, които съдържат. Минималното време за киснене е 15-30 минути, но колкото повече ги киснеш, толкова по-полезни ще са те, най-добре е да ги оставиш цяла нощ. Също така чиа семената могат да се използват вместо яйца в различни рецепти. Просто замени всяко яйце с 1 супена лъжица чия, накисната в 3 супени лъжици вода.