СТАТИИ, СТЕРОИДИ

Защо екологично отглежданият спанак съдържа повече анаболни екдистероиди

екологично отглежданият спанак съдържа повече анаболни екдистероиди

Попай, несъмнено най-силният моряк в света, дължи превъзходната си мускулна сила на спанака. Всеки знае това. Според in vitro проучване, публикувано в Plants през 2020 г., страхотният моряк може да стане още по-силен, ако използва спанак, отгледан без инсектициди.

екологично отглежданият спанак съдържа повече анаболни екдистероиди

Проучване

Jonathan Gorelick, израелски учен по растенията, измерва количеството Екдистерон (Ecdysterone) в листата на спанак, отглеждан при различни условия. Екдистерон е екдистероид със сравнително силен анаболен ефект.
Спанакът е добър източник на екдистероиди. 100 грама сушени листа от спанак може да съдържат 10 милиграма екдистероиди. Само част от това обаче е екдистерон – може би количества от 0,1-0,7 милиграма на 100 грама.

Резултати

След като Jonathan Gorelick повреди корените [нараняване на корена] или листата [нараняване на листата] на растенията спанак с ножица, той успя да извлече повече екдистерон от листата. Когато той излага мускулни клетки in vitro, заедно с левцин, на екстракт от листа от спанак, мускулните клетки абсорбират повече левцин [DPM], ако спаначените растения са били увредени 24 часа по-рано. Това показва по-голям анаболен ефект.

екологично отглежданият спанак съдържа повече анаболни екдистероиди 1

Заключение

Израелците отглеждат своя спанак в оранжерия. Въпреки, че увеличението на Екдистерон (Ecdysterone) поради увреждане на растението спанак е изненадващо голямо, фактът, че производството на екдистерон се увеличава поради увреждане, трябва да се очаква. Растенията произвеждат екдистероиди, за да се предпазят от гъсеници и други насекоми. Насекомите произвеждат екдистероиди като вид хормон на растежа. Това ги кара да линеят или какавидират. Това ги кара да спрат да ядат растението – и увеличава шанса да бъдат изядени от птици или дребни бозайници. Това също означава, че растението спанак произвежда повече екдистерон, тъй като настъпват повече естествени увреждания. Повредите ще настъпят по-често, ако спанакът расте в зеленчукова градина или на поле, отколкото в оранжерия. Също така ще се случва по-често, ако производителят не използва пестициди. Анаболният ефект на органично отглеждания спанак вероятно е по-голям от този на редовно отглеждания спанак.

Source:
Plants (Basel). 2020 Jun 9;9(6):727.