СТЕРОИДИ, ТРЕНИРОВКИ, УПРАЖНЕНИЯ

Анаболните стероиди пристрастяват към тежките физически упражнения

Анаболните стероиди пристрастряват към тежките физически упражнения

Често злоупотребата с анаболни стероиди е свързана с променен външен вид на тялото, тежка диета и упражнения. Американският психиатър Том Хилдебранд може би е намерил биологично обяснение за последния аспект. През 2014 г. Хилдебранд публикува проучване върху хора, в което предполага, че употребата на стероиди засилва пристрастяването към тежките физически упражнения.

Проучване

Изследователите са анализирали кръвта на 26 мъже, които интензивно тренират с тежести. 10 участника били чисти, тренирали натурално, останалите 16 са използвали анаболи. Средният потребител на стероиди в това проучване вече е завършил десетина цикъла.

По време на това проучване половината от потребителите на стероиди са в цикъл, а другата половина е извън цикъл.

Изследователите анализирали кръвта на субектите и измерили степента, до която мъжете оценяват физическата си подготовка, използвайки сложен тест. Това означавало, че мъжете тичат на бягаща пътека, но трябва да изпълняват все по-досадни задачи, докато тичат, за да продължат натоварването.

Резултати

Потребителите на стероиди оценяват тренировката си за добра, за разлика от неупотребяващите, а изследваните, които са били в цикъл, са отбелязали значително по-високи резултати от тези, които са били извън цикъла.

Таблицата по-долу е опростена.

anabolic steroids addiction 1

anabolic steroids addiction 2

Механизъм

В кръвта изследователите открили  възможно обяснение за по-голямата привързаност към тежката тренировка сред потребителите на стероиди. Концентрацията на бета-ендорфини е била по-висока в тази група.

Бета-ендорфините се отделят по време на интензивни упражнения. Това е важен фактор за еуфоричните чувства, изпитвани от спортистите, когато са на ръба на физическите си възможности. Според спортните психолози бета-ендорфините играят решаваща роля в пристрастяването към спорта.

Бета-ендорфините взаимодействат със същите рецептори, с които взаимодействат и пристрастяващите опиати, болкоуспокояващи като морфин. През 70-те години, когато експериментира с лабораторни животни, Хорас Лох открива, че аналгетичният ефект на бета-ендорфините надвишава ефекта на морфин с фактор 18-33. [Proc Natl Acad Sci U S A. 1976 август; 73 (8): 2895-8.]

anabolic steroids addiction 3

beta-endorphin

Заключение

Резултатите от настоящото проучване дават недвусмислен отговор за ролята на анаболните стероиди като възможност за пристрастяващ фактор към тежките тренировки.

Фактът, че стероидите изграждат по-голяма и мощна мускулатура също може да се приеме за важен фактор за пристрастряването при тяхната употреба.

Source:
Drug Alcohol Depend. 2014 Jun 1;139:86-92.