ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ, СТЕРОИДИ, ТЕСТОСТЕРОНОВИ БУСТЕРИ

Как креатин, левцин или HMB могат да засилят ефекта на анаболните стероиди

Анаболни стероиди

Ако спортистите решат да използват анаболни стероиди, те могат да се замислят дали да не комбинират схемата си с добавки като креатин, левцин или HMB. Тези добавки могат да подобрят мускулноизграждащият ефект на анаболните стероиди. Това се доказва от проучване върху животни, което австралийски фармаколози публикуваха в Andrologia през 2016 г.

Проучване

Изследователите сравняват биологичните ефекти на тестостерон енантат с тези на тренболон енантат. Те инжектирали тези два анаболни стероида в кастрирани плъхове в продължение на четири седмици и след това определили анаболния ефект на тези агенти чрез изучаване на анимулаторния мускул на плъховете.

Креатин, левцин или HMB могат да засилят ефекта на стероидите 1

Изследователите са давали на плъховете от групата с тестостерон енантат 7 пъти по-голяма доза от тази на плъховете в групата с тренболон енантат.
Тренболон е по-агресивен анабол от тестостерона.

Резултати

По отношение на анаболния ефект, тестостерон енантат и тренболон енантат – поне в използваните дози – били  добре съчетани. Двата стероида увеличават мускулната маса и мускулния размер в еднаква степен.

Креатин, левцин или HMB могат да засилят ефекта на стероидите 2

Австралийците също установили, че както тестостеронът, така и тренболонът увеличават производството на миостатин. Миостатин инхибира мускулния растеж. Това е хормон, освободен от мускулните клетки и взаимодейства с рецепторите, които също са в мускулните клетки.

Креатин, левцин или HMB могат да засилят ефекта на стероидите 3

Тестостерон енантат и тренболон енантат също увеличават производството на протеини, които неутрализират миостатина. Това обяснява защо нетният ефект от прилагането на двата стероида е положителен и мощен, но ни кара да се замислом.
Подозираме, че потискането на миостатин, докато приемаме класически анаболни стероиди, може да бъде изненадващо ефективно. Това може да се направи с добавки като креатин, левцин и HMB. Ако приемате креатин, концентрацията на миостатин в кръвта им намалява. Ефектът не е голям, но е статистически значим.

Проучванията in vitro показват, че инхибирането на миостатин се увеличава чрез комбиниране на креатин с левцин и HMB.

Source:
Andrologia. 2017 Apr;49(3)