СТАТИИ, СТЕРОИДИ

Тестостеронови естери

В тази статия ще се опитам да помогна на немалко хора да разберат естерите и как всъщност работят те.

Почти ежедневно в работата си говоря за стероиди и техните разновидности. По мое мнение едни от най-неразбраните вещества са стероидните естери.

Хората, които се интересуват от анаболни стероиди, вероятно са забелязали наименования като: тестостерон capronate, isokapronate, cypionate, enantate, decanoate и така нататък.

Какво означава това? Във всички случаи, общия елемент тук е самия тестостерон, модифициран чрез поставяне на естер (това са думичките, които споменах по-горе на латиница). При наличието на тестостерон каква всъщност е разликата межу тях, ето това ще се опитам да обясня по-долу.

Естера е верига, съставена предимно от въглеродни атоми. Колкото е по-дълга веригата на естера, толкова по-малка е разтворимостта му във вода и толкова по-бавно, когато лекарството попадне в тялото, се включва в основната обмяна. От тук следва извода – къса естерна верига = бързо действие на тестостерона, дълга верига = бавно действие.

Продължителното освобождаване на тестостерона в кръвта е голямо предимство, имайки пред вид, че идеята за високи нива на тестостерона и поддържането им би струвало на атлетите неколкократно инжектиране всеки ден. Когато обаче към тестостерона е добавен естер, честотата на инжектиране намалява значително.

Ето едни от най-употребяваните естери:

Acetate: Химическа структура C2H4O2.
Известен още като Оцетна киселина: Acetic Acid; Ethylic acid; Vinegar acid; vinegar; Methanecarboxylic acid.

Естерите Acetate забавят освобождаването на стероида само няколко часа. Противно на това, което може би сте чели, acetate естерите не увеличават склонноста за „топене” на мазнини. Засега не е известно да има механизъм за това. Този естер се използва при оралния Primobolan tablets (metenolone acetate), Finaplix (trenbolone acetate) имплантанти и рядко при тестостерона.

Propionate: Химическа структура C3H6O2.
Известен още като Carboxyethane; hydroacrylic acid; Methylacetic acid; Ethylformic acid; Ethanecarboxylic acid; metacetonic acid; pseudoacetic acid; Propionic Acid.

Естерите Propionate забавят освобождаването на стероидиа с няколко дни. За да предпазим нивата на хормона в кръвта от големи колебания, съединенията с propionate обикновено се инжектират 2 или 3 пъти седмично. Testosterone propionate и Methandriol dipropionate (това са 2 различни естера propionate, прикрепени към methandriol) често са популярни примери.

Phenylpropionate: Химическа Структура C9H10O2.
Известен още като Propionic Acid Phenyl Ester.

Phenylpropionate ще удължи времето за освобождаване на активния стероид с няколко дни повече от Propionate. За да поддържаме неговите нива в кръвта равномерни, инжекциите трябва да се правят поне 2 пъти дневно. Най-често срещания препарат с естер phenylpropionate е Durabolin (Nandrolone phenylpropionate), макар че той се използва и в Sustanon и Omnadren.

Isocarpoate: Химическа Структура C6H12O2.
Известен още като Isocaproic Acid; isohexanoate; 4-methylvaleric acid.

Isocaproate се доближава до Enanthate по отношение на времето за освобождаване на хормона, продължителноста е малко по-кратка, подържа непрекъснати нива на хормона в продължение на около седмица. Този естер се изполва с тестостерон в смески като Sustanon и Omnadren.

Caproate: Химическа Структура C6H12O2.
Известен още като Acid; hexanoate; n-Caproic Acid; n-Hexoic acid; butylacetic acid; pentiformic acid; pentylformic acid; n-hexylic acid; 1-pentanecarboxylic acid; hexoic acid; 1-hexanoic acid; Hexylic acid; Caproic acid.

Този естер е идентичен с IsoCarpoate по отношение на брой атоми и тегло, но изглежда малко по-различно като структура. Продължителноста на освобождаване е подобна на Isocaproate (нивата се поддържат около седмица), прилича малко на Enanthate по своята права атомна верига.

Caproate е най-бавно освобождаващия се естер в Omnadren, поради което повечето атлети набюдават повече водна задръжка с това съединение)

Enanthate: Химическа Структура C7H14O2.
Известен още като Heptanoic acid; Enanthic acid; enanthylic acid; heptylic acid; heptoic acid; Oenanthylic acid; Oenanthic acid.

Enanthate е един от най-известните естери в стероидното производство (най-често използван с тестостерон , но също и в други съединения като Primobolan Depot). Enanthate ще осигури постоянни (леко колебливи, като при всички естери) нива на хормона за приблизително 10-14 дни, въпреки че в медицината съединенията с Enanthate често се инжектират двуседмично или месечно , атлетите го инжектират поне веднъж в седмицата, за да подържат еднакви нива в кръвта.

Cypionate: Химическа Структура C8H14O2.
Известен още като Cyclopentylpropionic acid, cyclopentylpropionate.

Cypionate е много популярен естер в САЩ (макар че, едва ли се намира извън този регион). Неговата продължителност е почти идентична с тази на enanthate (10-14 дни) и двата се смятат за взаимозаменяеми в медицината в САЩ. Атлетите често поддържат мнението че Cypionate е по-силен от Enanthate, въпреки че реално има малка разлика между двата. Всъщност естера на Enanthate е малко по-малък от този на Cypionate, поради което освобождава малко повече (от порядъка на няколко милиграма) количество тестостерон.

Decanoate: Химическа Структура C10H20O2.
Известен още като Decanoic acid; capric acid; caprinic acid; decylic acid, Nonanecarboxylic acid.

Естера Decanoate се използва най-често с хормона Nandrolone (като в Deca-Durabolin) и практически се намира по всички краища на света. Testosterone decanoate също така е най-дълго действащата съставка в Sustanon, удължаваща много времето за освобождаване. Времето за освобождаване на съединения с Decanoate е около месец, макар че наскоро открихме, че нивата спадат значително след първите 2 седмици. Атлета трябва да следва седмичен график ,за да поддържа нивата на хормона постоянни.

Undecylenate: Химическа Структура C11H20O2.
Известен още като Undecylenic acid; Hendecenoic acid; Undecenoic acid.

Този естер много наподобява decanoate, съдъжа само един атом в повече. Продължителноста на освобождаване е също много подобна (приблизително 2-3 седмици), може би надвишавайки с около ден тази на Decanoate.

Undecylenate се използва основно във ветеринарната медицина – (boldenone undecylenate), макар, че няма причина да не работи добре и при хора (Equipoise със сигурност работи добре при атлетите). Отново най-често срещани са седмичните инжекции.

Undecanoate: Химическа Структура C11H22O2.
Известен още като Undecanoic Acid; 1-Decanecarboxylic acid; Hendecanoic acid; Undecylic acid.

Undecanoate не е често срещан естер, изглежда се използва само в приготвянето на Nandrolone-Dynabolan и оралния testosterone undecanoate (Andriol). Понеже този естер е много подобен химически на Undecylenate (той е само с 2 водородни атома по-голям), той има подобна продължителност на освобождаване (приблизително 2-3 седмици), въпреки че този естер се използва за приготвянето на оралния Andriol, няма причина да смятаме че притежава някакви уникални в сравнение с другите естери свойства. Всъщност Andriol работи доста слабо при доставянето на тестостерон, което укрепва идеята, че оралното приемане не е идеaлния вариaнтза употреба на естерифицирани андрогени.

Laurate: Химическа Структура C12H24O2.
Известен още като Acid, laurostearic acid, duodecyclic acid, 1-undecanecarboxylic acid и dodecoic acid.

Laurate е най-дълго освобождаващия естер, използван в производството на стероиди, въпреки че съществуват по-дълго действащи естери. Неговата продължителност е приблизително месец, макар че реално можем да очакваме спад в хормоналните нива след третата седмица. Laurate се използва изключително във ветеринарната медицина в приготвянето на nandrolone-Laurabolin, може би се счита за малко по-изгоден пред Decanoate поради по-разредения график на инжектиране. Атлетите инжектират този препарат седмично.

В заключение:

Въпреки че появата на естерите несъмнено е безценен напредък в полето на стероидната медицина, ясно може да видите, че тук магия няма. Естерите работят по ясен и предсказуем начин и не променят активноста на хормона по никакъв начин, освен че забавят неговото освобождаване.

Тестостерона е тестостерон и всеки който ви казва, че един естер на този (или който и да е) хормон е по-добър от друг, трябва да разучава нещата малко повече и да говори доста по-малко.

 

P.S. Статията е взаимствана от “dopingcenter.ru”