ЗДРАВЕ, СТАТИИ, СТЕРОИДИ

Влиянието на ваксините върху нивото на тестостерон

Влиянието на ваксините върху нивото на тестостерон

Към страницата на ТЕСТОСТЕРОН СТИМУЛАТОРИ И БУСТЕРИ

Ваксината срещу грип понижава нивото на тестостерон

Ако имунната ви система трябва да научи нов трик, нивото на тестостерон намалява. Това също се случва, ако се ваксинираш срещу вирус, откриха изследователи от Калифорнийския университет в Санта Барбара. Студентите, на които е направена инжекция срещу грип, са имали леко понижени нива на тестостерон за около 2 седмици след инжекцията.

Тестостеронът е анаболен хормон. Колкото по-високо е нивото на тестостерона, толкова повече тялото е настроено за репродукция и мускулен растеж и толкова по-малко се фокусира върху имунната система. Но имунната система също се нуждае от енергия. Обучаващата част на имунната система непрекъснато сканира за нови натрапници и когато ги открие, активира категория клетки, които могат да се борят с натрапниците. Това струва енергия. Високото ниво на андроген е лошо за имунната система, тъй като андрогените отнемат енергията на имунната система. Ето защо произвеждаме по естествен път само ограничени количества андроген. Еволюцията не е била благосклонна към хората, които произвеждат прекомерно големи количества андрогени. Такава е поне теорията. Но истина ли е това?

Проучване

Американците провериха хипотезата, като направиха експеримент с група от около 40 студенти. На участниците бяха поставени противогрипни ваксини, съдържащи ваксина срещу грипен вирус. Ваксината срещу грип съдържа инактивиран патоген, който не разболява тялото наистина, но стимулира имунната система да започне да произвежда нов тип имунни клетки. Това позволява на човека да се бори с болестта, ако е изложено на истинския вирус. Ваксинациите дават на имунната система бърз тласък, който коства на тялото по-малко енергия, отколкото би направила борбата с инфекция от първоначалния патоген.

Изследователите измерили нивата на тестостерон на 20 студенти, преди да им бъде поставена ваксина срещу грип и отново 2 седмици след това. Те направили същото с контролна група, която не е получила ваксинация.

Резултати

След ваксинацията срещу грип нивата на тестостерон бяха понижени.

Влиянието на ваксините върху нивото на тестостерон 1

Заключение

Американците предполагат, че истинска инфекция би имала по-голям ефект върху нивото на тестостерона, но резултатите от експеримента поне потвърдили тяхната теория.
Настоящите резултати предполагат, че излагането на патогени може да причини спад в тестостерона, вероятно като средство за приоритизиране на енергийните запаси “, пишат те.

Sources:
Am J Hum Biol. 2009 Jan-Feb;21(1):133-5.