ЗДРАВЕ

Смокинята – какво трябва да знаем

СМОКИНЯТА - какво трябва да знаем

към ИЗГОРИ МАЗНИНИТЕ

Смокини

Използвана част:
Листата и плодовете. Листата се берат през време на цъфтежа – юни, а плодовете се берат след узряването им.

Лечебно действие:
Смокиновият плод действа тонизиращо, слабително и болкоуспокоително. Той съдържа вещества, които подпомагат смилането на мазнините и усвояването на въглехидратите. Те намаляват холестерола и  стимулират апетита и панкреаса.

Приложение:
С богатото си съдържание на калий и захари плодовете са добро лечебно средство при сърдечно-съдови заболявания, повишено кръвно налягане и отоци,   против запек (сушени смокини, накиснати в дървено масло се ядат сутрин на гладно). Желязото и манганът в тях са полезни при анемия. Употребяват се също при захарна болест, подагра, възпаление на лимфите. Нашата народна медицина препоръчва плодовете при малокръвие, скрофули, магарешка кашлица, бронхит, астма, простуда и като полово-възбудително, а листата –при бюргер, задух, кашлица, стомашни и чревни болки. Опечени, плодовете като кафе могат да се използват при всички видове кашлица.

Външно във вид на лапи плодовете могат да се използват против циреи, гърлобол, възпаление на сливиците и венците, за компреси при петна у бременни.

Начин на приложение:
Като запарка – 1 чаена лъжица изсушени листа или сушен плод се заливат с 500 ml вряла вода. След изстиване се прецежда и се изпива за 1 ден на 3 пъти половин час преди хранене. Плодовете могат да се консумират и в суров вид, тяхното количество трябва да се съобрази с поносимостта на отделния индивид към тях.

Важно! От гледна точка на човешкото здраве хранителната ценност на смокинята бе научно установена едва с напредването на медицината и технологиите.
Смокините имат най-високото ниво на фибри сред всички останали плодове и зеленчуци. Една-единствена изсушена смокиня осигурява 2 gr фибри: 20% от ежедневната препоръчителна консумация. Проучванията извършени през последните 10-15 години показват, че фибрите в растителните храни са много важни за нормалното функциониране на храносмилателната система. Известно е, че фибрите в храните подпомагат храносмилателната система и също така помагат за намаляване на риска от някои форми на рак. Специалистите по хранене описват яденето на смокини, които са богати на фибри, като идеален начин за повишаване на консумацията на фибри.

Смокини

Хранителните продукти с фибри се разделят на 2 вида: разтворими и неразтворими.
• Храните, богати на неразтворими фибри, улесняват преминаването на веществата, които трябва да бъдат изхвърлени от тялото през червата, като прибавя към тях вода. По този начин те ускоряват храносмилателната система и осигуряват правилното й функциониране. Също така е установено, че храни, които съдържат неразтворими фибри, имат защитно действие срещу рак на дебелото черво.
• Храните, богати на разтворими фибри, от друга страна пък е разкрито, че намаляват нивото на холестерол в тялото с повече от 20%. Следователно, те също така са и от жизнена важност за намаляване на риска от сърдечна недостатъчност. Прекомерното количество на холестерол в кръвта се събира в артериите, втвърдява ги и ги стеснява. В зависимост от това, в кръвоносните съдове на кой орган холестеролът се натрупва, уврежданията, свързани с този орган започват. Например, ако холестеролът се натрупва в артериите, които снабдяват сърцето, то ще възникнат проблеми като сърдечна недостатъчност. Натрупването на холестерол във вените в бъбреците може да доведе до високо кръвно налягане и бъбречна недостатъчност. Нещо повече, поемането на разтворими фибри е важно от гледна точка на регулирането на кръвната захар чрез изпразването на стомаха, защото внезапната промяна в кръвната захар може да доведе до опасни за живота увреждания.

Всъщност, установено е, че в обществата, чиято храна е богата на фибри, има много по-малко случаи на заболявания като рак и сърдечна недостатъчност. Също така, много голямо здравно предимство е разтворимите и неразтворими фибри да се съдържат по едно и също време. Установено е, че когато присъстват едновремено, те са много по-ефективни в предотвратяването на рака, отколкото, когато са по единично. Присъствието и на двата вида фибри, разтворими и неразтворими, в смокинята я прави едно от най-значителните хранителни продукти в това отношение.

Според Калифорнийският Смокинов Консултативен Борд се вярва, че aнтиоксидантите в плодовете и зеленчуците предпазват от редица заболявания. Антиоксидантите неутрализират вредните вещества (свободни радикали), които се появяват в резултат на химичните реакции в тялото или са приети отвън, и по този начин предотвратяват разрушаването на клетките. В едно проучване проведено в университета Скрантон бе установено, че изсушените смокини имат много по-високо ниво на фенолово съдържание, което е богато на антиоксиданти, отколкото другите плодове. Фенолът се използва като антисептик за убиване на микроорганизмите. Количеството фенол в смокините е много по-голямо от това в останалите плодове и зеленчуци.

Друго проучване проведено от университета Рутгерс в Ню Джърси разкрива, че поради основните мастни киселини oмега-3, oмега-6 и фитостерол, които се съдържат в изсъхналите смокини, те могат да играят значителна роля в намаляването на холестерола. Известно е, че омега-3 и омега-6 не могат да бъдат произведени в тялото и за това трябва да бъдат приемани заедно с храната. Нещо повече, тези мастни киселини са крайно необходими за нормалното функциониране на сърцето, мозъка и нервната система. Фитостеролът позволява на холестерола от животинските продукти, които имат потенциал да втвърдят сърдечните артерии, да бъдат изхвърлени от тялото без да се смесят с кръвта.

Въпреки че е един от най-старите плодове известни на човека, смокинята – описана от Kалифорнийският смокинов консултативен Борд като „почти най-съвършеният плод в природата”– бе преоткрита от производителите на храни. Хранителната ценност на този плод и неговите ползи за здравето му позволиха да придобие едно напълно ново значение.

Смокинята може да бъде част от всяка една специална диета. Тъй като смокините по природа не съдържат мазнини, натрий или холестерол, но притежават голямо количество фибри, то те са идеална храна за тези, които се опитват да намалят от теглото си. В същото време смокините имат по-високо минерално съдържание от всички известни нам плодове. 40 gr смокини съдържат 244 mg калий (7% от ежедневната потребност), 53 mg калций (6% от ежедневната потребност) и 1.2 mg желязо (6% от ежедневната потребност). Нивото на калций в смокините е много високо: Смокинята се нарежда на второ място след портокала от гледна точка на съдържание на калций. Една купичка изсушени смокини осигурява същото количество калций, колкото една купичка с мляко.

Смокините също така са приемани като лекарство, което дава сила и енергия на дълго боледувалите пациенти, които трябва да се възстановят. Те отстраняват физическите и душевни затруднения и дават на тялото сила и енергия. Най-важният хранителен компонент на смокините е захарта, която обхваща 51-74% от целия плод. Нивото на захарта в смокините е едно от най-високите.