ЗДРАВЕ, ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Антидиабетната билка СМИНДУХ прави диабетиците по-здрави

Антидиабетната билка СМИНДУХ прави диабетиците по-здрави

Хранителни добавки с екстракт от сминдух (Fenugreek), както и изсушен сминдух, подобряват начина, по който тялото се справя с глюкозата. Този ефект е толкова силен, че диабетиците са по-здрави, ако приемат сминдух. Дори ако вече приемат лекарства или правят упражнения.

Антидиабетната билка СМИНДУХ прави диабетиците по-здрави

Проучване

Южнокорейски учени, свързани с университета Woosuk, събраха 10 публикувани преди това проучвания, в които изследователи са лекували диабетици или преддиабетици със сминдух (Fenugreek). Опитите са продължили 8-16 седмици. Понякога тестваните субекти получавали добавки с екстракти, понякога прах от сушени семена от сминдух. В последния случай дозите варират от 2-30 грама на ден. Когато тестовите субекти са получавали екстракти, дозите варират от 2-6 капсули на ден. В редица опити изследователите са изследвали ефекта на сминдуха самостоятелно, а в други – добавената стойност на сминдуха в комбинация с други интервенции, като лекарства или упражнения.

Резултати

Добавката от сминдух (Fenugreek) намалява концентрацията на глюкоза в кръвта рано сутрин, дори преди субектите да са закусили. Сминдухът имаше този ефект сам по себе си, но също така засили понижаващия глюкозата ефект на лекарства и упражнения. Екстрактите бяха ефективни, както и изсушените семена. Цифрите по-долу ни казват това.

Антидиабетната билка СМИНДУХ прави диабетиците по-здрави 1

Същото важи и за концентрацията на глюкоза в кръвта, след като тестовите субекти са консумирали порция глюкоза. Ако ние, написалите статията, не бяхме такива ужасно земни типове и мнителни, веднага щяхме да започнем да спекулираме относно употребата на добавки със сминдух в бодибилдинга. Или в следтренировъчното хранене за спортисти.

Антидиабетната билка СМИНДУХ прави диабетиците по-здрави 2

В комбинация с лекарства или упражнения, добавката със сминдух засилва низходящия ефект от лечението върху концентрацията на HbA1c. Това показва подобрение в управлението на глюкозата. Екстрактите действат също толкова добре, колкото прахът от изсушени семена от сминдух.

Антидиабетната билка СМИНДУХ прави диабетиците по-здрави 3

И накрая, има индикации, че добавките със сминдух повишават концентрацията на „добрия холестерол“ HDL и намаляват тази на триглицеридите.

Заключение

Нежеланите реакции обикновено са леки стомашно-чревни странични ефекти, без съобщения за тежки нежелани събития или чернодробна или бъбречна токсичност“, пишат корейците.
Тези резултати предполагат, че сминдухът може да бъде ефективна и безопасна терапевтична опция за хора с диабет тип 2.”

Source:
Int J Mol Sci. 2023 Sep 12;24(18):13999.