ЗДРАВЕ, СТАТИИ, ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Диета, богата на магнезий, бетакаротин и витамини С и Е, предпазва слуха

диета с магнезий, бетакаротин и витамини C и E, предпазва слуха

Ако ядете храни, които съдържат много магнезий, бетакаротин и витамини С и Е, това ще ви помогне да защитите слуха си. Американски и южнокорейски епидемиолози, които са изследвали над 2500 американци на възраст между 20 и 69 години, заявяват в American Journal of Clinical Nutrition, че хората, които консумират големи количества от тези хранителни добавки, имат по-малко загуба на слуха, предизвикана от вреден шум.

диета с магнезий, бетакаротин и витамини C и E, предпазва слуха

Проучване

Увреждането на слуха възниква в резултат на многократно излагане на вреден шум. Проучванията върху животни вече показват, че добавките с магнезий, бетакаротин и антиоксидантите витамин С и витамин Е предлагат защита срещу това. [Free Radic Biol Med. 2007 май 1;42(9):1454-63.]

Изследователите в това проучване разглеждали дали връзката между тези хранителни вещества и качеството на слуха може да бъде открита и в данните, събрани от Националния център за здравна статистика.

Изследователите са използвали данни за група от 2592 американци, които са били събрани между 2001 и 2004 г. Изследователите са измервали слуховата способност на участниците в слухови тестове и са използвали въпросници, за да определят колко магнезий, бетакаротин и витамини С и Е са консумирали респондентите чрез тяхната храна и добавки.

Резултати

Резултатите се оказали изненадващи – респондентите с най-висок прием на магнезий, бетакаротин, витамин С и витамин Е са имали най-малко увреждане на слуха. Фигурата по-долу показва връзката между приема на всяко от четирите хранителни вещества и вероятността от увреждане на слуха.
Q1 = вероятността от увреждане на слуха при 25% от участниците с най-нисък прием на хранителни вещества;
Q4 = вероятността от увреждане на слуха при 25% от участниците с най-висок прием на хранителни вещества.

диета с магнезий, бетакаротин и витамини C и E, предпазва слуха 2

диета с магнезий, бетакаротин и витамини C и E, предпазва слуха 3

Фигурата по-горе показва, че връзката между добрия слух и високия прием на витамини С и Е е статистически значима. Изследователите също така изчисляват общ резултат за всички участници въз основа на техния прием на бетакаротен, витамин С и витамин Е [AC2]. Връзката между общия резултат и качеството на слуха е дори по-силна от връзката между отделните хранителни вещества и слуха.

диета с магнезий, бетакаротин и витамини C и E, предпазва слуха 4

За да разберете колко магнезий, бетакаротин, витамин С и витамин Е трябва да приемате дневно според това проучване, за да защитите слуха си, вижте Quartile 4 в таблицата по-долу.

диета с магнезий, бетакаротин и витамини C и E, предпазва слуха 5

Патент

Вторият автор на това проучване, Йозеф Милър, също участва в проучване върху животни, публикувано през 2007 г., което показва ефективността на смес от тези хранителни вещества срещу увреждане на слуха. Заедно с колеги той получи патент за хранителни добавки, съдържащи магнезий, бетакаротин, витамин С и витамин С, които са предназначени за защита на слуха.

                      Source:
Am J Clin Nutr. 2014 Jan;99(1):148-55.