ДИЕТИ, ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Ефектът от кето диета върху пациентите с Алцхаймер

Ефектът от кето диета върху пациентите с Алцхаймер 1

Нисковъглехидратната диета подобрява паметта на здравите хора. Означава ли това, че кетогенна диета има положителен ефект върху пациентите с Алцхаймер?

Според проучване, публикувано в „Изследвания и терапия на Алцхаймер“, това наистина е така. Но не изглежда, че кето диета може да смекчи самата болест.

Ефектът от кето диета върху пациентите с Алцхаймер 1

Проучване

Невролози от Нова Зеландия в болница Waikato експериментираха с 26 пациенти с Алцхаймер, приети в тяхната клиника. Субектите са правили диета с ниско съдържание на въглехидрати в продължение на 12 седмици.
Тя се състои от 58% мазнини (32 % ненаситени мазнини), 29% протеин, 7% фибри и 6% въглехидрати. За да предотвратят недостиг на витамини и минерали, пациентите приемали дневна добавка.

При друг случай субектите са се хранили „нормално“ в продължение на 12 седмици.

Резултати

Кето диетата няма ефект върху резултатите за когнитивни тестове. Диетата с ниско съдържание на въглехидрати, от друга страна, подобри ежедневното функциониранена мозъка, показа тестът ADCS-ADL. Този тест измерва способността на пациентите с Алцхаймер да извършват ежедневни дейности, като например използване на нож и вилица по време на хранене или работа с телефон.

Ефектът от кето диета върху пациентите с Алцхаймер 2

Ефектът от кето диета върху пациентите с Алцхаймер 3

В допълнение, кето диетата подобри качеството на живот на субектите [QoL-AD].

Source:
Alzheimers Res Ther. 2021 Feb 23;13(1):51.