ЗДРАВЕ, СТАТИИ, УПРАЖНЕНИЯ

Повече упражнения подобряват качеството на живот във всички аспекти

Повече упражнения подобряват качеството на живот

Ако неактивните хора започнат да правят повече упражнения, качеството им на живот – както физическо, така и психическо – се подобрява. Резултатите са от експеримент, извършен от изследователи от Pennington Biomedical Research Center, потвърждават това и са публикувани в Archives of Internal Medicine. Упражненията са като широкоспектърно лекарство. И нещо повече, това е трудно да се отрече.

Повече упражнения подобряват качеството на живот

Спорта е наркотик

Упражненията помагат срещу почти всичко: срещу сърдечно-съдови заболявания, депресия, остеопороза и дори срещу рак. Ако всеки прави 60 минути физически упражнения дневно, растящите разходи за здравеопазване вече няма да са най-големият проблем на сектора. Вместо това медиите ще ни бомбардират с доклади за нарастващата безработица сред лекарите и медицинските сестри.

Проучване

Широкообхватният положителен ефект от упражненията се вижда и от резултатите от експеримента, проведен от изследователи от Pennington Biomedical Research Center върху 430 жени на възраст между 45 и 75 години. Жените са имали заседнал начин на живот и са имали по-малко от 20 минути упражнения на 3 -7 дни от седмицата. Повече упражнения подобряват качеството на живот на всички фронтове.

Изследователите разделят жените на 4 групи. Контролната група не прави нищо за 6 месеца, докато трае експериментът.
Една експериментална група посещава фитнеса 3-4 пъти седмично, където тренира на бягащи пътеки и веломери с интензивност 50% от VO2max. Треньорите контролират, че жените получават 50% от количеството упражнения, които трябваше да правят според указанията [4KKW].
Втора експериментална група е накарана да прави 100% от препоръчителните упражнения [8KKW], а трета група 150% [12KKW]. Преди и след шестмесечния период изследователите оценяват качеството на живот на жените, използвайки 36-елементно кратко проучване на здравето. Това е въпросник, предназначен да измерва 8 аспекта на качеството на живот.

Повече упражнения подобряват качеството на живот 1

Резултати

Погледнете фигурата по-долу – тя показва какво се е случило с всяка от осемте стойности. Както можете да видите, качеството на живот на всички тренировъчни групи се е подобрило. Колкото повече се упражняват жените, толкова по-голям е ефектът. Толкова много, че се чудите какво щеше да се случи, ако жените бяха тренирали още повече.

Повече упражнения подобряват качеството на живот 2Повече упражнения подобряват качеството на живот 2

Изследователите са разгледали дали загубата на тегло е фактор за положителните ефекти от упражненията. Оказва се, че и тези, които не са загубили килограми, са подобрили значително качеството си на живот.

Source:
Arch Intern Med. 2009 Feb 9;169(3):269-78.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.