ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ, ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ (Видео), СТАТИИ, СТЕРОИДИ

Понякога SARMs увреждат черния дроб

Понякога SARMs увреждат черния дроб

Една от мечтите на бодибилдърите е създаването на такъв продукт, който да спомага за покачването на мускулната маса, без да предизвиква никакви странични ефекти, като уголемяване на простата или проблеми със сърцето и черния дроб. Това би бил наистина перфектният стероид – с изцяло анаболно действие и без каквото и да било андрогенно. И макар, че с времето са правени стъпки в тази посока от производителите на подобни препарати, такъв идеален продукт все още не съществува.

Неспособността да се произведе мощен и безопасен анаболен стероид насочва интереса към друг клас молекули, известни като селективни модулатори на андрогенни рецептори (SARMs), които изглежда са много добри кандидати за създаване на изключително анаболни съединения.

Подобно на анаболните стероиди, селективните модулатори на андрогенни рецептори (SARMs) ускоряват растежа на мускулите, но без страничните ефекти, свързани с употребата на анаболни стероиди. За разлика от оралните стероиди, като метандиенон и оксиметолон, SARMs не увреждат черния дроб. Поне това твърдят продавачите на SARMs.
Все пак австралийските MDL лекари в Hepatology Communications описват два случая на увреждане на черния дроб при мъже, които са използвали SARMs RAD140 и LGD4033.

Понякога SARMs увреждат черния дроб

RAD140

rad140 structureПървият случай се отнася до 49-годишен мъж, който е приемал RAD140 в продължение на 5 последователни седмици. Изследователите анализирали „добавката“ в лабораторията си и наистина открили RAD140 в нея. Те не открили замърсители. Мъжът също използвал венлафаксин, антидепресант, който може да попречи на работата на черния дроб при някои хора. [LiverTox: Clinical and Research Information on Drug-Induced Liver Injury [Internet]. Bethesda (MD): National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases; 2012-. Venlafaxine, Desvenlafaxine.]

След като мъжът развил жълтеница и сърбеж, потърсил лекарска помощ. Анализът на кръвта му показал, че концентрацията на ензими увеличават натоварването на черният дроб. Анализът предполага, че мъжът страда от холестаза, класически страничен ефект от използването на перорални анаболни стероиди.

Всъщност изследването на части от чернодробната тъкан показава, че тръбите, които оттичат жлъчните соли в червата, са изчезнали. Тялото отстранява мастноразтворимите отпадни продукти чрез жлъчни соли. Също така части от чернодробната тъкан били доста възпалени и белезникави.

Лекарите помолили мъжа да спре да приема лекарствата и му дали урсодиол и холестирамин. Черният му дроб се възстановил през следващите месеци. Година по-късно всички функции на черния дроб се нормализирали.

sarms liver lgd rad140

LGD4033

lgd4033 structureВторият случай, който австралийците описват, е този на 24-годишен мъж, който е приемал LGD4033 в продължение на 9 седмици. Изследователите също анализирали тази „добавка“. Констатирали, че LGD4033 е в чист вид и няма други примеси. Мъжът се разболял седмица след като цикълът му приключил, но едва след 3 седмици той се срещнал с лекаря си. Констатацията била, че е болен от жълтеница, нямал почти никакъв апетит и бил загубил около 5 килограма.
Пациентът не използвал никакви други добавки, но употребявал алкохол веднъж седмично. В кръвта му лекарите открили повишена концентрация на ензими, които показват увреждане на черния дроб. Черният дроб на пациента бил увеличен, но според сканирането нямало данни за намален дренаж на жлъчни соли.

Лекарите решили да изчакат и констатирали, че черният дроб се е възстановил 4 месеца по-късно.

sarms liver lgd 4033

Заключение

“Чернодробното увреждане и в двата случая е в описания спектър от увреждания и е свързано с употребата анаболни стероиди”, пишат австралийците.
“Тези и ефекти поставят под въпрос т. нар. Тъканна селективност на SARMs, която е основната причина те да се закупуват.

“Дали тези случаи представляват върха на айсберга, остава да се разбере, но предвид нарастващата популярност на използването на SARMs, е необходима по-голяма бдителност и докладване на потенциални случаи.”

Източници:
Hepatology Communications 2020;4:450-2.