ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Ползи и вреди от употреба на ЛЕНЕНО СЕМЕ

Ползи и вреди от употреба на ЛЕНЕНО СЕМЕ

към ИЗГОРИ МАЗНИНИТЕ

Ленено семе, Flax

Наистина ли лененото семе е новата храна чудо? Предварителните проучвания показват, че лененото семе може да помогне в борбата с всичко – от сърдечно-съдови заболявания и диабет до рак на гърдата.

Някои го наричат една от най-силните растителни храни на нашата планета. Има доказателства, които показват, че то може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, рак, инсулт и диабет. Това е доста трудна задача за едни малки семена, който са били отглеждани в продължение на векове – ленено семе.

Въпреки, че лененото семе съдържа всички видове полезни съставки, то дължи своята здравословна репутация главно на 3 от тях:

Омега-3 есенциални мастни киселини, “добри” мазнини, които са доказали, че имат множество здравни ефекти. Всяка една супена лъжица ленено семе съдържа около 1.8 грама растителни омега-3 мастни киселини.

Лигнани, които са известни както растителен естроген и имат антиоксидантни качества. Лененото семе съдържа 75-80 пъти повече лигнани в сравнение с други растителни храни.

Фибри – лененото семе съдържа както разтворими, така и неразтворими фибри.

Последните проучвания сочат, че лененото семе може да има защитен ефект срещу рак, особено рак на гърдата, рак на простатата и рак на дебелото черво. В проучвания при животни, растителните Омега-3 мастни киселини в лененото семе, наречени ALA, инхибират честотата и растежа на тумора.

Освен това, лигнаните в лененото може да осигурят известна защита срещу видове рак, които са чувствителни към половите хормони. Някои проучвания показват, че консумирането на лигнани по време на юношеството помага да се намали риска от рак на гърдата и може също да увеличи преживяемостта на пациенти с рак на гърдата.

Лигнаните може да ни предпазят от рак чрез:

• Блокират ензимите, които участват в метаболизма на хормона;

• Пречат на растежа и разпространението на туморните клетки.

Някои от другите компоненти в лененото също имат антиоксидантни свойства, които могат да допринесат за защита срещу рак и сърдечни заболявания.

Изследванията показват, че продукти, съдържащи растителни Омега-3 мастни киселини, помагат на сърдечно-съдовата система чрез няколко различни механизми, включително противовъзпалително действие и нормализиране на сърдечния ритъм.

Ленено семе

Редица проучвания сочат, че диети, богати на Омега-3 мастни киселини, намерени и в лененото семе, помагат за предотвратяването на втвърдяването на артериите. Лигнаните в лененото семе са показали, че допринасят за намаляване на атеросклеротичното образуване на плака с до 75%.

Тъй като растителните Омега-3 мастни киселини също може да играят роля в поддържането на естествения ритъм на сърцето, те могат да бъдат полезни при лечение на аритмия (неравномерен сърдечен ритъм) и сърдечна недостатъчност.

Консумирането на ленено семе може да подобри нивата на холестерола. Малките частици LDL или “лошия” холестерол в кръвта са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет и метаболитен синдром.

Диабет

Предварителни изследвания също така показват, че дневен прием на лигнани в лененото може да подобри нивото на кръвна захар.

Възпаление

Два компонента в лененото семе, ALA и лигнаните, може да намалят възпалението, което придружава някои заболявания (като например болестта на Паркинсон и астма), като помага да блокира освобождаването на някои про-възпалителни агенти.

Горещи вълни

Едно проучване на жени в менопауза, публикувано през 2007 г., съобщи, че 2 супени лъжици ленено семе, смесено със зърнени храни, сок или кисело мляко 2 пъти на ден намалява горещите вълни на жените.

Ленено семе, Flax

Въпреки, че здравните ползи на лененото семе са неоспорими, съществуват и някои негови недостатъци:

• Една от общите досадни странични ефекти на лененото семе е диарични изпражнения, които понякога може да доведат до диария. Този страничен ефект често се свързва с малко по-високи дози;

• Някои от потребителите му могат да развият сериозни алергични реакции със симптоми като обрив, уртикария, сърбеж, подуване, проблеми с дишането, хриптене и др;

• Странични ефекти включват проблеми с кръвосъсирването, тъй като това може да повлияе неблагоприятно на съсирването на кръвта;

• Въпреки, че алфа-линоленова киселина (ALA) е здравословна, в някои случаи, тя не се превръща в ЕйкозаПентаенова киселина (EPA) и ДокозаХексаенова киселина (DHA), които се резорбират от организма. Това най-често се наблюдава при хора със заболявания като диабет;

• Лененото масло може също така да намали способността на организма да усвоява хранителни вещества;

• Лененото масло е с кратък срок на годност (поради окисляване), след като е изложено на светлина или въздух

• Лененото масло съдържа фитоестрогени, които могат да действат като оригиналния хормон естроген, в тялото. Така, че не трябва да се използва от бременни и кърмещи жени и тези с хормонален дисбаланс.

Дозировка

2 супени лъжици дневно прясно смляно (например с кафемелачка) ленено семе.
Смила се непосредствено преди консумация, тъй като най-важните съединения бързо се окисляват на въздуха и губят полезните си качества. Купеното от магазина предварително смляно ленено отдавна е загубило ценните си съставки и е безмислено да се консумира.
Много добра идея е смляното ленено семе да се консумира с предварително накиснати овесени ядки. Хем полезно, хем диетично, хем вкусно.

• Когато се приема под течна форма, дозата на лененото масло е около 15 милилитра, или 1 супена лъжица дневно. Тя осигурява около 7 грама алфа-линоленова киселина и има 130 калории. При нужда, дозата може да се повиши до 3 супени лъжици дневно.

• Приемът на ленено масло под формата на капсули обикновено става в доза 1-2 грама дневно. Поради индивидуални различия в различните хранителни добавки, добре е да се следват инструкциите на опаковката.

• Като добавка към печива, мюсли и ястия, се препоръчва количество на смлени ленени семена около 2-4 супени лъжици. При нужда, дозата може да се повиши.