СТАТИИ, ТЕСТОСТЕРОНОВИ БУСТЕРИ

Нивата на тестостерон избухват от билката свещен босилек

Свещен босилек, (Holy basil, Ocimum sanctum) feat

Свещен босилек, Holy basil (Ocimum sanctum)

Свещен босилек, (Holy basil, Ocimum sanctum)

Свещен босилек (Ocimum sanctum) е билка, която първоначално идва от Индия. Според проучвания върху животни, направени в Университета по здравни науки в Шарма, той кара тялото да произведе нива на тестостерон толкова високи, че изследователите не могат да ги измерват. При това са използвани не високотехнологични екстракти, а обикновени пресни листа от растението.

Свещен босилек (Holy basil) носи името Тулси в Индия. В Азия се използва за готвене и в аюрведическата медицина. Ocimum sanctum съдържа освен всичко друго олеанолова киселина, урсолова киселина, розмаринова киселина, евгенол, карвакрол, линалоол, бета-кариофилен.

В аюрведичната медицина на Свещен босилек, Holy basil (Ocimum sanctum) се приписват адаптогенни свойства, способни дори да предпазват от радиоактивно излъчване [Indian J Exp Biol. 1995 март; 33 (3): 205-8.]. И свойства за удължаване на живота също. Учебниците посочват лекарствената му употреба за лечение на настинки, главоболие, стомашни оплаквания, възпаления, сърдечно-съдови заболявания [BMC Complement Altern Med. 2006 г. 19 февруари; 6: 3.], малария и отравяне, например чрез арсен [Food Chem Toxicol. 2009 февруари; 47 (2): 490-5.].

Проучване:

Интересът на изследователите към Ocimum sanctum е предизвикан от по-малко известна употреба: в някои села жените използват билката като контрацептив. Изследователите решили да проверят дали могат да потвърдят този ефект при проучвания върху животни и давали на мъжки зайци с тегло 2 кг дневно по 2 g пресни листа за 30 дни.

Резултати:

Екстрактът работи. Фигурата по-долу показва, че Свещен босилек, Holy basil (Ocimum sanctum) намалява концентрацията на сперматозоиди в семенната течност с 45%. Още по-силен обаче бил ефектът върху нивото на тестостерона: той се повишил с не по-малко от фактор „пет” при зайците, които си хапнали от листата.

Свещен босилек, (Holy basil, Ocimum sanctum) 1

Оборудването, използвано от изследователите за измерване на концентрацията на тестостерон в кръвта на лабораторните животни, е способно да измерва до 1500 нанограма на децилитър. Ocimum sanctum причинява повишаване на нивото на тестостерон над тази гранична точка.

Концентрацията на FSH намалява с фактор пет в резултат на билката, а концентрацията на LH дори пада от дъното на скалата.

Свещен босилек, (Holy basil, Ocimum sanctum) 2

Заключение:

Свещен босилек (Ocimum sanctum)
Възможна хипотеза за обяснение на този модел на промени в нивата на хормоните може да бъде, че листата на Ocimum sanctum вероятно съдържат някакъв андрогенен аналог, който увеличава нивата на циркулиращия тестостерон достатъчно, за да инхибира LH, но не е достатъчен, за да се натрупва в тестиса при необходимата концентрация за нормална сперматогенеза“, пишат изследователите.

“Въпреки това, намалените нива на LH ще намалят производството на тестостерон от клетките на Leydig в рамките на тестисите, което води до намалени нива на сперматогенеза.”

Source:
Int J Ayurveda Res. 2010 Oct-Dec 1(4):208-210.