ВИДЕО, ЗДРАВЕ

Една от причините за диабет

Една от причините за диабет

Захарният диабет (често наричан само „диабет“) е медицинско състояние, характеризиращо се с висока кръвна захар, наречена глюкоза. Диабетът се причинява от дефицит и/или резистентност към хормона инсулин, който се произвежда в панкреаса.

Има много видове захарен диабет, но два основни вида диабет – тип 1 и тип 2:

  • Диабет тип 1 е автоимунно заболяване. Хората с диабет тип 1 не произвеждат инсулин поради продължаваща автоимунна атака срещу панкреаса. Въпреки че често се диагностицира в детска възраст, диабет тип 1 може да бъде диагностициран и при възрастни.
  • Диабет тип 2 е заболяване предимно на инсулинова резистентност, което води до инсулинов дефицит с течение на времето. Обикновено се диагностицира в зряла възраст.

Какви са признаците и симптомите на диабета?

Честите диабетни симптоми включват замаяност, често уриниране и/или инфекции на пикочните пътища, други инфекции, повишена жажда, замъглено зрение, силна умора, необяснима загуба на тегло и рани, които не зарастват или заздравяват много бавно. Ако се остави диабетът да прогресира, той може да засегне други органи, включително нервната система, сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците и очите.

Гестационен диабет се развива при жени по време на бременност в резултат на хормонален дисбаланс в ендокринната система. Някои хормони, които се повишават по време на бременност, включително кортизол, естроген и човешки плацентарен лактоген, всички пречат на способността на тялото да контролира правилно кръвната Ви захар. Когато панкреасът не успее да се адаптира към тези хормонални промени, нивата на кръвната захар се повишават, което води до гестационен диабет.