ВИДЕО, СИЛА и ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ, ТРЕНИРОВКИ

КАК ДА ПОВИШИМ МУСКУЛНАТА СИЛА

към ИЗГОРИ МАЗНИНИТЕ
към FATBURNER.BG
към TESTOSTERON.BG

Мускулите са изградени от множество мускулни влакна, които имат способността да се съкращават. Мускулните влакна са клетки с просто устройство: съдържат само клетъчно ядро и голяма цитоплазма. Енергията за мускулните съкращения се получава от химичното съединение аденозинтрифосфат (съкр. АТФ).

Мускулите се делят на скелетни, сърдечни и гладки. Съкращаването на сърдечните и гладките мускули протича неволево и работата им е необходима за оцеляването на организма. Примери за това са работата на сърцето и червата. Волевото съкращаване на скелетните мускули се използва за придвижване.

Мускулите се захранват главно чрез окисление на мазнини и въглехидрати, но понякога и анаеробно. В резултат от тези химични реакции се получават молекули аденозинтрифосфат.

Всеки път по време на физическо натоварване се образуват микроскопични увреждания (разкъсвания) на мускулните влакна и връзките. След това обаче тялото ги възстановява и те стават още по-здрави, по-силни, по-големи и по-издръжливи. Именно на този принцип, чрез редовни тренировки мускулите нарастват, а сухожилията се заздравяват.

Мускулната тъкан е образувана от силно удължени клетки, наречени мускулни влакна. Миофибрилата е основната функционална единица и е изградена от съкратителни белтъци – актин и миозин. Основната функция на мускулната тъкан е двигателната, която осигурява възбудимостта, проводимостта и съкратимостта.

  • Възбудимост – това е свойството на клетката да премине от състояние на покой в активно състояние под действие на дразнители.
  • Проводимост – способността на клетката да предава възбуждането като нервен импулс по дължината си.
  • Съкратимост – способността на мускулната клетка да намалява дължината си.

Произхода на мускулната тъкан е от мезодермата.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.