ВИДЕО, ТРЕНИРОВКИ, УПРАЖНЕНИЯ

Случка с тренировъчни ластици

Тренировъчни ластици

Гумените ластици са преносимо фитнес оборудване е лесно за съхранение, което го прави чудесен помощник при правене на упражнения у дома или просто когато във фитнеса няма достатъчно място. Тренировъчните ластици имат различно ниво на съпротивление – от лесно разтягащи се ластици до ластици с много силно ниво на съпротивление.

Най-често срещаните видове тренировъчни ластици са ластици с дръжки, обикновени ленти (познати още като “широки гумени ленти”) и терапевтични тренировъчни ластици. Въз основа на вашето ниво на натоварване и специфичния ви тренировъчен план можете да определите кой тренировъчен ластик е най-добрият за вас. При повечето упражнения, които ще изпълнявате с ластика, трябва да се стараете да направите от 8 до 25 повторения на по 2-3 серии за упражнение.

Тренировъчните ластици позволяват голяма гъвкавост в упражненията, като в същото време натоварват много различни мускулни групи. Упражненията могат да се правят от различни ъгли и под контрол, което няма как да стане при тренировки със свободни тежести.

При тренировките можете да ги вържете около глезените или коленете, като натоварването в долната част на тялото ви ще стане доста солидно. С ластици се постига добро заздравяване в бедрата и силова издръжливост.

Те имат и особено добро влияние върху торса. С тях лесно можете да правите усукване на коремните мускули, каквото и най-добрата машина не може да ви осигури.

Друго предимство при ластиците е, че можете да регулирате тренировъчната си скорост. Ако искате да тренирате експлозивно – ластиците са най-безопасния уред за това.

С тренировъчните ластици се оправят различни проблеми със стабилността. Чрез тях може да се фиксира загубен баланс.

Откъм цена те също са доста примамливи. С малко заделена сума можете да си закупите няколко вида по трудност ластици, които в същото време заемат много по-малко място от дъмбелите и са лесно преносими.

Голяма разлика между тренировките със свободни тежести и ластици е точката на най-голямо натоварване. При дъмбелите например, те я при началото на движението. При ластиците е в крайната фаза – когато са разпънати. По този начин натоварвате мускула от съвсем различен ъгъл и той става още по-здрав.

Ластиците натоварват не само нервите, мускулите и цялото тяло по по-ефективен начин, но също така се целят и в бързите мускулни влакна за повече скорост. Според някои проучвания натоварванията с ластици са по-ефективни и от плиометричните тренировки за бойните спортове.