МУСКУЛНА МАСА, СТАТИИ, ТРЕНИРОВКИ, УПРАЖНЕНИЯ

Tова може би е най-ефективната тренировка на раменните мускули

тренировка и развитие на раменните мускули

Изпълнението на страничното повдигане с палци надолу не е просто упражнение, което ангажира външната страна на раменните мускули. Това упражнение стимулира и задната част на раменните мускули, и трапеца, съобщават италиански спортни учени от Universita degli Studi di Milano в International Journal of Environmental Research and Public Health.

тренировка и развитие на раменните мускули 1

Проучване:

Изследователите са накарали 10 състезатели културисти да изпълняват различни варианти на странично и фронтално повдигане. Изследователите прикрепили електроди към кожата на субектите, за да измерват активността на подлежащите мускули. Това им позволило да видят кой вариант стимулира мускулните групи най-добре.

Резултати:

Традиционното странично повдигане [LR Neutral] е чудесно упражнение за средното рамо [медиален делтоид], традиционното повдигане отпред е чудесно упражнение за предната част на раменете [преден делтоид]. Няма изненади там.

Страничното повдигане със свити лакти не е най-доброто упражнение за развитие на външната страна на раменните мускули. Не е изненадващо.

тренировка и развитие на раменните мускули 2

тренировка и развитие на раменните мускули 3

Това, което е изненадващо, е ефективността на страничния делтоид с вътрешна ротация – поне според италианското изследване. За външната страна на раменните мускули това упражнение е малко по-добро от традиционното странично повдигане. В допълнение, този вариант стимулира и задната част на раменете (задния делтоид) и трапеца.

тренировка и развитие на раменните мускули 4

Внимание:
Страничното вдигане с вътрешно въртене е относително рисковано упражнение, известно, че понякога причинява травми. Ако не сте запознати с него, може би е разумно да се информирате за правилното изпълнение, преди да започнете да експериментирате с него.

Source:
Int J Environ Res Public Health. 2020 Aug 19;17(17):6015.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *