ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Повече Алфа-Каротин, повече мускулна сила

Повече алфа-каротин, повече мускулна сила

Морковите, портокалите и мандарините съдържат достатъчно количество каротеноид алфа-каротин. Колкото повече от този фитохимикал имат хората над петдесет в кръвта си, толкова по-голяма е тяхната мускулна сила.

Повече алфа-каротин, повече мускулна сила

Повече алфа-каротин, повече мускулна сила 1

Проучване

Бразилски изследователи от Федералния университет на Уберландия публикуваха епидемиологично проучване за антиоксидантите въз основа на данни, събрани през 2001-2002 г. в националното изследване на здравето и храненето на САЩ [NHANES]. Данните обхващат 1127 по-възрастни американци на възраст 50-85 години. Изследователите на NHANES са определили концентрацията на редица растителни антиоксиданти в кръвта на участниците в изследването. В допълнение, те бяха определили мускулната сила на участниците в проучването, като ги накараха да стиснат динамометър.

Повече алфа-каротин, повече мускулна сила 2

Резултати

Колкото повече алфа-каротин имат участниците в изследването в кръвта си, толкова по-голяма е мускулната сила на участниците в изследването.

Повече алфа-каротин, повече мускулна сила 2

Връзката е статистически значима – но отново не толкова значима. Изследователите вземат предвид, че концентрацията на алфа-каротин в кръвта може да бъде маркер за приема на плодове и зеленчуци – и че общият прием на плодове и зеленчуци е това, което увеличава мускулната сила в тази група. Бразилците откриха връзки между други растителни антиоксиданти и мускулната сила.

Заключение

Бъдещите рандомизирани клинични проучвания трябва да оценят ефекта от увеличения прием на хранителни източници на алфа-каротин върху мускулната сила при по-възрастни хора“, пишат в Бразилия

Source:
Antioxidants 2022, 11, 2386.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *