ЗДРАВЕ

Добавки с омега-3 мастни киселини са ефективни срещу сухота в очите

Добавки с омега-3 мастни киселини срещу сухота в очите

Ако вече не сте много млад, може да забележите, че очите ви произвеждат по-малко слъзна течност. Ако обичате да поставяте медицински етикет върху подобни неудобства, можете да кажете, че страдате от болест на сухото око. И ако също искате да направите нещо за болестта на сухото око по естествен начин, можете да помислите за увеличаване на приема на омега-3 мастни киселини.

Добавки с омега-3 мастни киселини срещу сухота в очите

В проучването си Giuseppe Giannaccare, офталмолог от университета в Болоня, е събрал 17 публикувани преди това проучвания, в които лекари лекуват пациенти със заболяване на сухото око с добавки, съдържащи омега-3 мастни киселини.
Общо 3363 субекта са участвали в изпитанията. Процеса продължил от няколко месеца до година. Съставът на добавките варирал доста, но това не повлияло на  качеството на изследванията. Таблицата по-долу ви дава представа за добавките, които изследователите са използвали, и продължителността на приема.

Добавки с омега-3 мастни киселини срещу сухота в очите 1

Резултати

Добавянето на омега-3 мастни киселини помага, показва фигурата по-долу. По-специално серия от проучвания на изследователска група в Индия съобщава за голям ефект. Тези проучвания всъщност са били добре проектирани, доколкото Giuseppe Giannaccare може да прецени. Той предполага, че добавките с рибено масло в Индия може да са по-полезни, отколкото другаде по света.
Типичната индийска диета е предимно вегетарианска и следователно има незначителен прием на получени от риба омега-3 мастни киселини“, пише Giannaccare. „Възможно е ниският хранителен прием на омега-3 мастни киселини да е отговорен за по-високата ефикасност на добавките с омега-3 мастни киселини, наблюдавани при индийски пациенти със заболяване на сухи очи.

Добавки с омега-3 мастни киселини срещу сухота в очите 2

Добавянето на омега-3 не само кара очите да произвеждат повече слъзна течност, показват проучванията. Допълнителните омега-3 мастни киселини също правят слъзната течност по-гъста.

Заключение

Въз основа на настоящите налични доказателства добавките с омега-3 мастни киселини могат да бъдат препоръчани в клиничната практика за лечение на това състояние“, заключава Giannaccare.
Необходими са допълнителни RCT, за да се предоставят доказателства относно оптималната дозировка на омега-3 мастни киселини, биохимичния състав и продължителността на лечението.

Source:
Cornea. 2019 May;38(5):565-73.