ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Добавка с витамин D понижава триглицеридите

Добавка с витамин D понижава триглицеридите

Има ли логика в това?

Добавянето на витамин D намалява концентрацията на триглицериди в кръвта. Триглицеридите са практически същите като VLDL, почти най-нездравословния вид холестерол, известен на кардиолозите. Недостатъкът на добавките е, че ефектът е скромен.

Добавка с витамин D понижава триглицеридите

Проучване

Изследователи от Техеранския университет по медицински науки проследили 11 публикувани преди това проучвания в научната литература, в които на хора над 60 години е даван допълнително витамин D или плацебо. След което изследователите анализират промените в състава на кръвта. Иранците обобщиха резултатите от изпитанията и ги анализираха отново.

Резултати

Добавянето на витамин D намалява концентрацията на триглицеридите средно с 0,45 mg/dL. Ако сега знаете, че здравословното ниво на триглицеридите е по-ниско от 150 mg/dL и че кардиолозите наистина започват да се тревожат, само ако това ниво надвиши 200 mg/dL, разбирате, че в този случай приносът на добавките с витамин D към сърдечно-съдовото здраве е по-скоро скромен.

Добавка с витамин D понижава триглицеридите 1

Добавка с витамин D понижава триглицеридите 2

На фигурата по-горе изследователите разделят данните си според вида на тежестта на заболяването на субектите. Те откриват, че диабетиците се възползват от добавките, а другите групи не.

Заключение

Поради високата хетерогенност между включените проучвания, резултатите от проучването трябва да се тълкуват с повишено внимание и са необходими големи и добре проектирани RCT за валидиране на констатациите от прегледа“, пишат изследователите.

Source:
Diabetol Metab Syndr. 2022 Jun 25;14(1):88.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *