ЗДРАВЕ, ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Със или без хидрокортизон, приема на витамин D намалява екземите

приема на витамин D намалява екземите

Според британско мета-проучване, добавките с 1600 IU или 40 микрограма витамин D на ден намаляват екземата. Според малко проучване от Египет, тази доза засилва положителния ефект на гел, съдържащ мекия кортикостероид хидрокортизон.

приема на витамин D намалява екземите

Мета-проучване

През 2019 г. изследователи от университета в Съри публикуваха метапроучване, в което събраха наличните научни изследвания за витамин D и екземите, обобщиха констатациите и ги анализираха отново [Nutrients. 2019 Aug 9;11(8):1854.]. Тези проучвания показват, че хората с екзема имат по-ниски нива на витамин D от тези без екзема. Освен това британците открили 3 следи, при които пациенти с екзема получават като хранителна добавка витамин D. Това намалява тежестта на тяхната екзема с малко над 20%

приема на витамин D намалява екземите 1

Използваните дози варират от 1000-2000 IU или 25-50 микрограма витамин D3 на ден. Средно субектите са получавали 1600 IU или 40 микрограма витамин D3 на ден. Резултатите са по-добри, ако периодът на приемане е по-дълъг от 3 месеца.

Пробен период

Дерматолозите често лекуват екземите с мехлем, съдържащ мек кортикостероид, като хидрокортизон. Изследователи от университета Мансура в Египет искахли да знаят дали добавката на витамин D би имала смисъл, дори ако пациентите с екзема използват кортикостероид. За да отговорят на този въпрос, те накарали около 80 пациенти с екземи на възраст 5-16 години да разтриват екземата си с мехлем, съдържащ хидрокортизон 2 пъти на ден в продължение на 12 седмици. Докато половината от участниците са приемали плацебо, другата половина е приемала добавка, съдържаща 1600 IU или 40 микрограма витамин D. Между другото, повечето субекти са имали ниски нива на витамин D. От всеки 5 субекта само 1 е имал адекватен статус на витамин D. Както бихте очаквали, в групата на приемащи витамин D3 нивата на витамин D се повишават. Когато 12-те седмици приключили, повече от 90% от тази група имали достатъчно на витамин D в кръвта. Наблюдава се  намаление на екземата и в двете групи, но това намаление било по-голямо в групата на витамин D.

приема на витамин D намалява екземите 2

приема на витамин D намалява екземите 3

приема на витамин D намалява екземите 4

Механизъм

Имунната система се нуждае от витамин D, за да функционира правилно. Добавянето на хранителната добавка витамин D при пациенти с екзема може да е в състояние да активира имунните клетки, които помагат за ограничаване на прекомерните възпалителни реакции, пишат британците в своето мета-проучване. Друг възможен механизъм на действие е, че витамин D подобрява структурата на кожата, намалявайки въздействието на веществата, които дразнят имунната система.

Source:
Pharmacol Res Perspect. 2020 Dec;8(6):e00679.