ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Триглицериди – що за чудо е това?

Добър холестерол, лош холестерол, наситени и ненаситени мазнини – за да се предпазите от сърдечносъдово заболяване или да се поддържате в добра форма, се сблъсквате с наименованията на толкова много видове мазнини.

Всъщност не е задължително да сте наясно с всяка една липидна форма. Но триглицеридите са може би най-лесни за разбиране. Те са молекули, които се намират в кръвта, а високата им концентрация се свързва с висок риск от сърдечносъдово заболяване. Представляват една от основните форми на мазнини в тялото. От количеството им зависи наличието на всички онези, в повечето случаи нежелани, закръглени форми по тялото.

Получават се в организма след усвояването на мазна храна. По принцип всяко количество излишна храна, която се погълне, независимо дали това са въглехидрати, мазнини или белтъчини, също дава като краен резултат триглицериди. Тези молекули се свързват в групи. Пренасят се в кръвта с помощта на определени протеини – липопротеини. Триглицеридите се “поемат” от мастните клетки, за да бъдат съхранени като източник на енергия, когато организмът изпитва дефицит от храна.

Как може да се контролира концентрацията им в кръвта като превантивна мярка срещу сърдечносъдово заболяване?

Анализът на липидния състав на кръвта, включително и на триглицеридите, се извършва с тест, т.нар. липиден панел, същият, който се използва за определяне на количеството на добрия и лошия холестерол. Експерти препоръчват изследването да се прави редовно след навършване на 20-годишна възраст, тъй като днес проблемът с повишените липиди в кръвта е широкоразпространен от младежка възраст, заради което се наблюдава повишена честота на сърдечносъдови заболявания, нетипични за младите хора, включително и фатални събития като инфаркт.

Тестът се извършва сутрин на гладно, тъй като мазнините, които се съдържат в храната и другите вещества, повишават нивото на триглицеридите. Така няма вероятност резултатът да се повлияе и той ще покаже действителната концентрация на триглицериди в кръвта в дадения случай.

Кои са нормалните стойности на триглицеридите?

Те са в норма, когато са под 150 мг. на децилитър. За близки до разумната граница, но не като патология, се приемат стойностите между 150-199.

• За високи се смятат стойностите над 200 до 499 мг.

Свръхвисоки са триглицеридите над 500 мг. на децилитър. Високата концентрация на триглицериди е рисков фактор за развитие на сърдечносъдово заболяване. Рискът значително се увеличава при високи стойности на триглицеридите в кръвта в комбинация с висок общ и лош холестерол и нисък добър холестерол, особено при наличие на диабет. Високото артериално налягане и тютюнопушенето още повече влошават прогнозите за здравето. Предполага се, че високите триглицериди са много по-сериозен рисков фактор за жените, отколкото за мъжете, въпреки, че по този въпрос все още се дискутира в научните среди.

Категорично обаче е ясно, че здравословният хранителен режим и планираната двигателна активност могат да намалят нивото на триглицеридите, да подобрят холестерола и редуцират риска от сърдечно заболяване. Основният начин да се
намалят триглицеридите е да се подобри начинът на живот. Това означава да се консумира здравословна храна и по-често да се прави гимнастика.

Специалистите съветват:

• Планиране на двигателната активност за пет или повече дни в седмицата.

• Редуциране на излишните килограми.

• Да се избягва консумацията на наситени мазнини и трансмазнини.

• Алкохолът, повече от едно питие за жените и повече от 2 за мъжете, увеличава концентрацията на триглицеридите в кръвта, ето защо употребата му следва да се ограничи. При някои хора с високи триглицериди се налага изключване на алкохола въобще.

• Препоръчва се често в седмичното меню да присъства рибата, особено по-мазните видове, които съдържат омега-3 мастни киселини, вместо червено месо, което е богато на наситени мазнини.
Полезни са: скумрия, пъстърва, херинга, сардини, риба тон и сьомга, които са най-богатите на омега-3.

Внимание!

Приемът на медикаменти за понижаване на триглицеридите по преценка на лекаря се назначава при определени пациенти, когато го налага здравословното състояние и според наличните заболявания.

Продукти, които редуцират триглицеридите, са:

• статини
• фибри
• никотинова киселина
• омега-3 мастни киселини.

Редуцирането на триглицеридите подобрява общото здравословно състояние и понижава риска от сърдечно заболяване.

Станимир Жеков