ЗДРАВЕ

Витамин D действа още по-добре срещу екзема в комбинация с витамин Е

Витамин D помага при екзема

Добавянето на витамин D намалява екземата с около 30%, съобщихa преди няколко дни. В комбинация с добавки с витамин Е, този защитен ефект може да стане значително по-силен.

Проучване

През 2011 г. беше публикувано малко проучване в Journal of Dermatological Treatment, в което 45 души с екзема участваха като субекти. Изследователите, хранителни биохимици, свързани с Техеранския университет по медицински науки, разделиха тестовите субекти на 4 групи. Имаше група с плацебо, група с витамин D, група с витамин E и група, която получаваше както витамин D, така и витамин E.
Изследването продължи 60 дни. Субектите, които са получавали витамин D, са приемали 40 микрограма витамин D3 дневно. Субектите, които са получавали витамин Е, са приемали евтина добавка, съдържаща 265 милиграма синтетичен алфа-токоферол всеки ден.

Резултати

Изследователите определят тежестта на екземата с помощта на SCORAD оценка. По време на изпитването този резултат спадна с 35-36 % в групата на витамин D и групата на витамин Е. Намалението в плацебо групата е от подобен ред. Комбинацията от двата витамина обаче намалява резултата по SCORAD с 64 %. Това е значително повече от намалението в плацебо групата.

Витамин Д и витамин Е срещу екзема

Механизъм

Витамин Е се съдържа в ядките и семената. Витаминът играе роля в поддържането на кожата здрава. [Indian Dermatol Online J. 2016 юли-август;7(4):311-5.] Възрастните се нуждаят от около 15-20 милиграма витамин Е всеки ден, но големите групи не постигат това. Средният дневен прием вероятно е по-близо до 6 милиграма. [Int J Vitam Nutr Res. 2015 Dec;85(5-6):261-81.] В опита, който обсъдихме по-горе, добавките може да са компенсирали дефицитния прием на витамин Е.

Заключение

Според самите изследователи, броят на участниците в това изпитване е малък.
Необходими са проучвания с по-голям размер на извадката, за да се направи заключение“, пишат те.

Source:
J Dermatolog Treat. 2011 Jun;22(3):144-50.