ЗДРАВЕ

Ябълките предпазват от атеросклероза

Ябълките предпазват от атеросклероза 2

abdominal aortaЕжедневната консумация на ябълки предпазва важните артерии от калцификация. Това показва австралийско проучване, в което са участвали повече от хиляда жени на възраст над 70 години.

Проучване

През 2016 г. епидемиолози от Университета на Западна Австралия публикуваха проучване, включващо 1052 жени на възраст над 70 години. Изследователите направиха сканиране на жените, на което можеха да видят дали и до каква степен коремната им аорта е калцирана. Калцирането  на коремната аорта може да намали доставката на кръв и следователно на кислород към долната част на тялото.

Участниците в проучването са отговорили на въпроси относно приема на плодове. След това изследователите се опитаха да намерят връзка между консумацията на плодове от жените и състоянието на коремната им аорта.

Резултати

Изследователите не са открили никакъв защитен ефект на плодовете като цяло. Дори когато разглеждат конкретни видове плодове, те също не виждат защитен ефект от круши, банани и портокали. Изследователите обаче откриха, че консумацията на ябълки намалява риска от калцификация на аортата.
С всеки 50 грама ябълка, която жените консумират дневно, рискът от тежка калцификация на коремната аорта намалява с 24 процента.

Ябълките предпазват от атеросклероза 1

Ябълките предпазват от атеросклероза 2

50 грама ябълка е 2/3 от малка ябълка. Без ядрото и семките.

Механизъм

Ябълките съдържат пектин. Пектинът понижава нивата на холестерола.
Кверцетин и другите феноли в ябълките имат същия ефект. Те също така инхибират окисляването на холестерола и отпускат кръвоносните съдове.

Заключение

Изглежда, че има известна истина зад приказкатаотносно здравето от 19-ти век „една ябълка на ден държи лекаря далеч“, пишат изследователите.

Source:
Nutrients. 2016 Mar 10;8(3):159.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *