ВИДЕО, ЗДРАВЕ, СТАТИИ, ТЕСТОСТЕРОНОВИ БУСТЕРИ

АШВАГАНДА повишава нивото на тестостерон

АШВАГАНДА повишава нивото на тестостерон

Към страницата на NOW Ashwagandha

Изследване при хора – АШВАГАНДА повишава нивото на тестостерон
Ако безплодните мъже приемат 3 капсули, съдържащи Ashwagandha (лат. Withania somnifera) (около 675mg) всеки ден в продължение на няколко месеца, нивото на тестостеронa им се повишава със 17%, а концентрацията на сперматозоидите се увеличава със 167%.

Лекари от клиника Mahalaxmi в Мумбай, Индия пишат за това в базирана на доказателства допълнителна и алтернативна медицина.

Ашваганда

Откритията на индийците няма да бъдат пълна изненада за верните читатели на това скромно уеб списание. Те вече знаеха, че 5gr Ashwagandha на ден повишават нивата на тестостерон с 40% при проучвания върху хора и че проучванията върху животни показват, че Ashwagandha дори може да има анаболен ефект. [J Ethnopharmacol. 1994 декември;44(3):131-5.]

АШВАГАНДА повишава нивото на тестостерон 1

Най-важните активни съставки в Ashwagandha са витанолидите (withanolides), някои от които са показани по-горе.

Проучване

Екстрактът, който изследователите са използвали, е KSM-66 Ashwagandha, произведен от индийската компания Ixoreal Biomed.
KSM-66 Ashwagandha се състои от 5% витанолид. 25 мъже в експерименталната група приемали по 3 капсули на ден за период от 90 дни. Всяка капсула съдържа 225 mg екстракт. Контролна група от 21 мъже приема плацебо.

Резултати

През 90-те дни количеството сперматозоиди на милилитър се е увеличило със 167% в експерименталната група. Количеството сперматозоиди се е увеличило наполовина, а подвижността на сперматозоидите се е увеличила с 60%.
Нивото на тестостерон в експерименталната група се е увеличило със 17%, а нивото на LH с 34% през същия период. Качеството на спермата и нивата на хормоните също се подобряват в контролната група, но не толкова, колкото в експерименталната група.

АШВАГАНДА повишава нивото на тестостерон 2

Заключение

Ашваганда засилва способността на тялото да саморегулира своите ключови системи, като по този начин постига своите ефекти по по-естествен и безопасен начин“, казва Картикея Балдуа, директор на Ixoreal Biomed в интервю за NutraIngredients-USA.com. [nutraingredients-usa.com 23-май-2014]

Ефектът на ашваганда върху производството на тестостерон е също интегративен и органичен. Не трябва да очакваме KSM-66 да произведе значително увеличение на тестостерона при мъже с вече много високи нива на тестостерон или при жени, тъй като такова увеличение би било в противоречие с естественото състояние на баланс при такива лица.”
Наистина, пилотните данни за друго клинично проучване в ход показват, че ефектът на KSM-66 върху тестостерона при жените не е съществен.“

Source:
Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:571420.