ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Овесените влакна предпазват спортистите от вируси

Бета глюкани и имунната система

Бета глюкани и имунната система

Спортисти, които се притесняват, че тежкият им график за тренировки може да отслаби имунната им система, могат да се предпазят от вируси, като ядат овесени ядки на закуска или обяд. Това предложение идва от изследване върху животни, направено през 2004 г., публикувано в „Медицина и наука в спорта и упражненията“.

Бета-глюкани и имунната система

Имунните клетки разпознават много патогени със своите бета-глюкани. Тези вериги не се срещат естествено в човешкото тяло. Те се намират под формата на фибри в храни като гъби, овесени ядки, водорасли или бирена мая. Теорията е, че ако консумирате тези продукти, те ще активират имунитета ви. Вашите имунни клетки са поставени нащрек и в резултат на това е по-вероятно да не се разболеете, ако патогени навлязат в тялото ви.

Бета-глюкани се намират в имуномодулиращи добавки, най-вече в концентрации от няколко стотици милиграма на капсула. Но приемането на бета-глюкани под формата на добавки, получени от овесена каша е наистина ненужно, тъй като овесената каша, която можете да закупите в супермаркета, съдържа много неща. Половин чаша овесена каша съдържа 2-3g бета-глюкани

Бета глюкани и имунната система

Имуномодулиращите продукти, съдържащи бета-глюкани, представляват най-голям интерес за спортисти, които тренират за издържливост. Дългите им тренировки отслабват имунната им система. Силовите тренировки също намаляват работата на имунната система, но в много по-малка степен.

Проучване

През 2004 г. изследователи от Университета на Южна Каролина направили проучване с животни, при което накарали мъжки мишки да бягат на бягаща пътека до точката на изтощение. След това изложили мишките на вируса на херпес симплекс тип 1.

В деня на сесията и 2 дни преди това на половината от мишките били дадени бета-глюкани от овесена каша (OBG) в питейната им вода. Проучването не разкрива колко бета-глюкан консумирали мишките, но ако направим малко изчислени догадки и след това преведем дозите в количества за възрастни хора с тегло 80 кг, излиза,че дозата  е около 600-700 мг на ден. На другата половина на мишките била дадена питейна вода, без да се добави нищо

Резултати

Животните, както в групата, която не прави нищо (Con група), така и в активната (Ex) група бяха защитени срещу вирусна инфекция от бета-глюканите. При мишки, които са бягали и не им се даваха бета-глюкани, след 3 седмици 40% от тях бяха все още здрави, а 60% – все още живи. При животните, които са получавали добавки, процентите са съответно 60 и 80 процента.

Бета глюкани и имунната система

Бета глюкани и имунната система

Бета глюкани и имунната система

Фигурата по-горе разкрива нещо за това, как работят бета-глюканите. Това показва, че спадът в жизнеспособността на имунните клетки в червата на мишките е статистически значим 3 дни след тренировъчната сесия до изтощение и след прилагане на херпес вирус. Добавката с бета-глюкани премахва този ефект.

Спонсор
Изследването е финансирано от компанията Quaker Oats и Gatorade.

Източник:
Med Sci Sports Exerc. 2004 август; 36 (8): 1321-7

https://www.ergo-log.com/oatmealfibre.html