ВИДЕО, СТЕРОИДИ

НОЛВАДЕКС (NOLVADEX)

НОЛВАДЕКС, NOLVADEX

към ИЗГОРИ МАЗНИНИТЕ

НОЛВАДЕКС (NOLVADEX) е търговското наименование на препарата тамоксифен цитрат, който е нестероидно вещество, което демонстрира силен антиестрогенен ефект! Със свързването си към естрогенните рецептори, нолвадекс блокира естрогена и така се постига анти-естрогенния ефект! Тъй като за много от формите на рака на гърдата отговаря естрогена, способността на тамоксифена да блокира неговото действие в раковите клетки е доказан метод за лечение! Въпреки, че нолвадекс е ефективен при борбата с естрогена, той никак не е най-силния в това отношение! Днес разполагаме с препарати като Аримидекс, Фемера (Летрозол), Аромазин, които забележително предотвратяват образуването на естроген!
Нолвадекс е по-мек в действието си, използва се за широк спектър от проблеми и затова е по-често ползваното лекарство!

НОЛВАДЕКС (NOLVADEX) смесва ефектите на естрогенен агонист и антагонист – т. е. имитира поведението на естрогена и се свързва с отговарящите за действието му рецептори и заедно/благодарение на това блокира и отслабва негативните ефекти от повишените нива на естрогена, които задържат производството на естествен тестостерон.
Така, за разлика от ароматазните инхибитори от рода на Аримидекс и Фемара, НОЛВАДЕКС (NOLVADEX) не намалява естрогена в тялото, а само го обезоръжава, като му отнема рецепторите, с които се свързва. При нормализиране на хормоналния баланс, когато естрогенът започва да спада, нолвадексът също се намалява.

Ензим в мъжкото тяло, наречен ароматаза, е причината тестостерона да се превръща в естрадиол! Структурата на естрогена всъщност е доста близка до тази на тестостерона, така, че неговото присъсътвие в мъжкия организъм никак не е странно! Тъй като същият този ензим (ароматаза) може да превърне и много от анаболните стероиди в различни естрогени, увеличаването нивата на естрогена са важна грижа по време на ползването на такива! Високи нива на естрогена могат да предизвикат някои нежелани странични ефекти, като гинекомастия (гинекомастията започва с леко подуване под зърната и ако се остави да се развие, се получава неприятна тъкан, която често не може да се лекува освен чрез хирургическа намеса)!

Естрогена също може да доведе до увеличено задържане на течности в организма, като резултатът е загуба на дефиниция и замазан вид (поради задръжката на течности под кожата)! Трупането на мазнини също се увеличава при високи нива на естрогена! Този хормон всъщност е причината жените да имат повече мазнини и разпределението им да е различно от това при мъжете! Хората, чувствителни към естрогена, трябва да внимават при приемането на лесно ароматизиращи стероиди и да планират ползването на антиароматизиращи и антиестрогенни средства!

Нолвадекс също показва способност да увеличава отделянето на лутенизиращия и фоликолостимулиращия хормони в мъжкото тяло! Това се постига, като се предотвратява тъй наречения „negative feedback inhibition“ (което означава спиране на отделянето на хормони от хипоталамуса и хипофизата, поради отрицателна обратна връзка – механизъм, предпазващ тялото от пре-производство на хормони, който се активира от високи нива на естрогена). Това всъщност е функция, която изпълняват също Кломид и Циклофенил! Тъй като по-високи нива на лутенизиращият хормон могат да доведат до стимулиране на клетките на Ледиг (които са отговорни за отделянето на андрогени като тестостерона и се намират в семенните тубички в тестисите), се постига увеличено производство на собствени андрогени, включително тестостерон!

Този ефект на нолвадекса го прави желан не само по време на цикъл, но и след него, при възстановяването на собственото производство на хормони! Нолвадекс е по-силен в това отношение дори от кломида и би трябвало да се предпочита от атлетите при след-цикловите терапии! При тежки цикли, където собственото производство на хормони е силно подтиснато и дори спряно, ползването на нолвадекс не е достатъчно! Тогава се налага ползването на Гонадотропин (HCG), който симулира действието на лутенизиращият хормон и така задейства клетките на Ледиг, които са отговорни за собственото производство на тестостерон! Гонадотропина постига огромно стимулиране на тестисите, което може да ги върне обратно на работа след дълги неактивни периоди! При такава ситуация обаче, производството на собствен тестостерон все още може да не е достатъчно и тогава нолвадекса идва на помощ!

Помнете, че той само блокира действието на естрогена и затова не трябва да се спира, когато все още има високи нива на естрогена, защото това би довело до бързото заемане на естрогенните рецептори от силни естрогени, които могат да доведат до споменатите вече странични ефекти! HCG не само стимулира производството на тестостерон, но и увеличава ароматизацията му в тестисите, а това налага ползването на анти-естрогени няколко седмици след спирането му (в противен случай могат да се наблюдават доста изразени естрогенни странични ефекти, дори и гинекомастия)! Когато се ползва само нолвадекс за борба с естрогена по време на цикъл, то той трябва да се продължи, докато сте сигурни, че хормоните ви вече са под контрол! При ползването на дълги естери като енантат, ципионат, деканоат… Това означава ползване на нолвадекс няколко седмици след последната инжекция!

Минусите на Нолвадекс

НОЛВАДЕКС (NOLVADEX) е токсичен спрямо черния дроб и може да предизвика остър хепатит, а води със себе си и гадене, топли вълни, сърбеж и обриви, болки в слабините, проблеми със зрението, кръвотечения при жените, може да се появи главоболие и качване на тегло. Ако бялото на очите и/или кожата започнат да пожълтяват, при постоянни болки в гърлото, треска, затруднено дишане или необичайна отпадналост и замайване, трябва незабавно да се потърси лекарска помощ. Ако се приема по време на стероидния цикъл, през първите 1-2 седмици може да доведе до задържане на течности и отоци в меките тъкани – мускулите и мастните депа.

Тъй като дразни стените на кръвоносните съдове, НОЛВАДЕКС (NOLVADEX) може да предизвика кръвотечения с отделяне на съсиреци и тромбофлебит. При повишена чувствителност може да предизвика астматични пристъпи. Рисковете за зрението са свързани с възможни увреждания на ретината, увеличаване на непрозрачността на роговицата и необратими промени, които да предизвикат катаракта. Обикновено обаче, до тези усложнения се стига само след продължителен прием.

Примерни дози

Обичайната доза за мъже е 10-30 мг/ден! Добре е да се започне с малко и при нужда дозата да се увеличи, за да се избегне ползването на ненужно високи дози! Кога трябва да се започне приема на нолвадекс – това зависи изцяло от личната чувствителност към естроген и разбира се от това какви препарати ще се ползват за цикъла! При ползването на силно ароматизиращи препарати е добре нолвадекс да се взима още в началото на цикъла, а при цикъл със слабо ароматизиращи или неароматизиращи стероиди (или при хора, нямащи проблеми с естрогена), нолвадекс е добре да се започне, когато се търси подновяването на собственото производство на тестостерон! Жените също ползват нолвадекс, за да намалят ефекта от собствения им естроген! Това им помага в борбата с мазнините особено в проблемни области като бедрата и ханша! Това разбира се, е рисковано, защото се наблюдават странични ефекти като топли вълни, нарушения в менструацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.