ВИДЕО, ЗДРАВЕ, ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Кога витамин D3 работи добре

Кога витамин D3 работи добре

Към страницата на Vitamin D3 (Fit & Shape)

Витамин D3, наричан още холекалциферол, е едно от жизненоважните вещества в тялото ни. Той задвижва и подпомага различни процеси в организма. Хората и животните го синтезират самостоятелно с помощта на слънчевата светлина. Поради тази причина е познат като „слънчев витамин“.

Синтез на витамин D3

Естествено откриваме витамина в 2 форми – D2 и D3. Структурата им е различна и се откриват в разнообразни източници.

Витамин D2 откриваме в много видове гъби.
Витамин D3 се произвежда в телата на животните и се запазва в техните тъкани и вторични продукти – мляко, яйца, вълна и др.

Витамин D3 повишава нивата на витамин D по-ефикасно от D2. Освен че е достъпен в много храни, Витамин D3 ефикасно се абсорбира от червата и по-голямо количество от него навлиза в кръвта, за да се използва след това от тялото.

Витаминът е мастноразтворим и се разгражда от мазнините и маслата в червата ни.

При създаването на добавки с Витамин D3 се използва ланолин, извлечен от овча вълна. Хората, които избягват животинските продукти, могат да го открият и синтезиран с помощта на водорасли и лишеи.

Защо е толкова ценен?
Витамин D3 е незаменима част от веществата, които поддържат тялото ни. Неговата липса може да повлияе отрицателно на много от процесите в организма ни.

 • Влияние върху костната система
  Този витамин е от голямо значение за плътността и здравината на костите в тялото ни. Той помага за правилното усвояване на приетия калций и фосфор. От тези два минерала зависи здравето и регенерацията на костната тъкан.
  Витамин Д помага за предотвратяването на различни заболявания на костната система – рахит, остеомалация, остеопороза. Aбсорбирането на активния калций чрез Витамин D3 прави процесите на растеж и възобновяване на костите възможни.
  Дефицитите на Витамин D3 са една от причините за голям брой от счупванията на бедрена кост при възрастните хора.
 • Подпомага имунните функции
  Здравословното количество на витамин Д в тялото помага да се предпазим от заболявания. При добре функционираща имунна система можем да избегнем различни инфекции, възпаления, сезонни грипове и вируси.
 • Според различни проучвания ниското количество витамин Д в организма би могло да има връзка с потенциалното развитие на множествена склероза и ревматоиден артрит.
 • Подобрява настроението
  Витамин D3 има пряко участие в производството и регулирането на серотонин. Нормалните нива на витамина могат да подобрят общото настроение и психическото благосъстояние.
 • При занижен Витамин D3 в кръвта може да се засилят някои симптоми на тревожност и депресия.
 • Положително влияние за сърдечно-съдовата система
  При хипертония този витамин успешно понижава систоличното кръвно налягане (“горното число”) при възрастни хора. Д3 нормализира кръвното налягане и заедно с това подобрява общите функции на кръвоносните съдове. С контрола над хипертонията се подобрява и здравето на мозъка, сърцето и бъбреците.
 • Ползи при онкологични заболявания
  Различни изследвания разглеждат потенциалното действие на Витамин D3 за намаляване на ракови образувания. Това включва и ролята на витамина в намаляването на рисковете от рак на дебелото черво, на гърдата и на простатата.