СТАТИИ, ТЕСТОСТЕРОНОВИ БУСТЕРИ

Как Тонгкат Али повишава нивата на тестостерона

Тонгкат Али повишава нивата на тестостерон

Изследователи от Universiti Sains Malaysia са установили как екстрактите от Eurycoma longifolia – растение, което вероятно познавате с името Tongkat Ali – повишават нивата на тестостерон.
Екстрактите от Тонгкат Али съдържат съединенията еврикоманон и 13-алфа-(21)-епокси-еврикоманон, които засилват производството на хормоните LH (лутенизиращ хормон) и FSH (фуликостимулиращ хормон)

Тонгкат Али повишава нивата на тестостерон

Проучване

Изследователите са използвали метанол, за да извлечат екстракт от Тонгкат Али (Tongcat Ali) и допълнително го пречистват, разделяйки го на четири фракции. Изследователите открили, че една от фракциите увеличава теглото на тестисите на лабораторните животни повече от останалите. Това е екстрактът, който се състои от 32% квазиноиди.
Двата най-важни от тях са еврикоманон и 13-алфа-(21)-епокси-еврикоманон.

Тонгкат Али повишава нивата на тестостерон 2

Резултати

Доза от 25 mg на килограм телесно тегло от активния екстракт от Тонгкат Али (Tongcat Ali) предизвиква значително повишаване на нивата на тестостерон при плъхове за период от 52 дни. Това увеличение е придружено от повишаване на нивата на LH и FSH и намаляване на количеството естрадиол в кръвта на плъховете.

Тонгкат Али повишава нивата на тестостерон 3

Тонгкат Али повишава нивата на тестостерон 4

Тонгкат Али повишава нивата на тестостерон 5

Когато изследователите дали на своите лабораторни плъхове квазиноидите на Eurycoma longifolia поотделно, както еврикоманон, така и 13-алфа-(21)-епокси-еврикоманон се повишили нивата на тестостерон на плъховете.

Друго изследване

Резултатите от това проучване не са напълно неочаквани. През 2011 г. изследователи от същия университет публикуваха резултатите от проучване, в което показаха, че еврикоманон има антиестрогенен ефект, сравним с този на тамоксифен, активната съставка в Nolvadex. [Planta Med. януари 2011 г.;77(2):128-32.]

Изследователите са финансирани от Малайзийското министерство на науката, технологиите и иновациите и техния университет, а не от индустрията на добавките.

Source:
J Ethnopharmacol. 2013 Feb 13;145(3):706-14.