ЗДРАВЕ, МУСКУЛНА МАСА, СТАКОВЕ

Как нездравословната храна ви отнема мускулната сила

Как нездравословната храна ви отнема мускулната сила

Колкото повече нездравословни индустриално произведени храни ядат хората над 40 години, толкова повече мускулна маса и мускулна сила ще загубят с годините. Според китайско епидемиологично проучване диета с относително големи количества свръхпреработени храни ускорява разграждането на мускулната маса и мускулната сила.

Как нездравословната храна ви отнема мускулната сила

Проучване

Епидемиолози от Медицинския университет в Тиендзин в Китай помолили 5409 души над 40 години да опишат диетата си чрез въпросници, за да могат изследователите да определят колко свръхпреработени храни са консумирали участниците.
Ултрапреработени храни са храни, които се произвеждат при особено високи температури. Те са пълни с AGE (съединения, образувани в тялото, когато мазнините и протеините се комбинират със захарта. Когато се натрупват във високи нива, те увеличават риска от много заболявания), нездравословни въглехидрати и често дори още по-нездравословни мазнини.
Чипсът е свръхпреработена храна, както и безбройните закуски, бисквитки и сладкиши.

Изследователите разделят участниците в проучването на 4 еднакво големи групи [квартили] въз основа на приема им на свръхпреработени храни.

Когато изследването започнало и година по-късно, участниците в проучването трябвало да стиснат динамометър с ръцете си с възможно най-голяма сила. След това изследователите измерват намаляването на силата на захващане, което участниците в проучването могат да развият.

Резултати

Колкото повече свръхпреработени храни са консумирали участниците в проучването, толкова повече мускулна сила загубили участниците в проучването.

Как нездравословната храна ви отнема мускулната сила 2

Механизъм

Изследователите подозират, че диета с много свръхпреработени храни стимулира натрупването на AGE в мускулните тъкани. В резултат на това те функционират по-слабо.

Заключение

Нашето проучване предоставя допълнителна подкрепа и насоки за обществено здраве, като минимизира приема на свръхпреработена храна за подобряване на здравословното стареене“, пишат изследователите.
Необходими са допълнителни проучвания, за да се потвърди тази констатация в различни популации.

Source:
Eur J Nutr. 2021 Nov 17. doi: 10.1007/s00394-021-02737-3. Online ahead of print.