СТАТИИ, СТЕРОИДИ

Как да спрем анаболните стероиди

Спирането на анаболните стероиди само по себе си е е цяла наука, както много неща в областта на професионалния спорт.

Как да спрем така, че да запазим всичко, постигнато благодарение на стероидите.

На първо място е важно да се задейства присъщото на тялото хормонално производсво. Така погледнато, спирането на стероидите трябва да е по-просто от приемането им. При спортистите, приемащи анаболни стероиди, хормоналното производство е било изкуствено подтиснато и би се задвижило в повечето случаи без помощни средстдва. Това, което ни създава проблеми, е фактът, че при спиране на стероидите тялото изпада в катаболен стадий. Може да се случи така, че придобитата вече мускулна маса да се разгради.

Много спортисти са се опитвали и се опитват да се противопоставят на този катаболен процес (стадий) с много тренировки. Ако анализираме ситуацията логично, трябва да стане ясно, че при увеличени и по-интензивни тренировки катаболния обмен на веществата се усилва. Или казано с едно изречение, препоръчва се при спиране на стероидите тренировките да се ограничат до минимум. Доказано е, че този метод ще доведе до максимално запазване на мускулната маса, натрупана по време на цикъла с анаболни стероиди.


Защо атлетите спират приема на медикаменти
?

Причините за спирането са разнородни. Най-често атлетите се страхуват за здравето си, което в повечето случаи е оправдано в случаите, при което циклите съдържат главно “твърди” стероиди като Анадрол 50, Халотестин, Параболан и подобни.

Сигурно е добра идея приема на стероиди да се ограничи в рамките на 12 седмици. Други цикли са така разчетени, че спирането на медикаментите след 2-3 месеца би повлияло отрицателно върху ефективността на програмата. При тези по-слаби цикли съществува възможността спортистите да не са застрашени от здравословни проблеми, но въпреки това да спрат стероидите поради неоправдани опасения. Много спортисти спират медикаментите от морални съображения. Някои атлети смятат, че стероидите трябва да се употребяват само преди състезание. Те мислят, че извънсъстезателния период не се нуждае от подпомагане със стероиди. Това становище е много погрешно. Но да се върнем към темата “Как да спрем анаболните стероиди
Спирането на анаболните стероиди при всеки мъж или жена трябва да се прави индивидуално, но има и някои насоки с обща валидност

• Опитайте да определите идеален за вас момент за спиране. Идеалното време би било когато тренирате, спазвате диетата си и сте доволни от постигнатото.

НИКОГА НЕ СПИРАЙТЕ СТЕРОИДИТЕ ВНЕЗАПНО,  винаги намалявайте дозата плавно. Чрез употребата на тези медикаменти вашето хормонално производство е намалено или е спряло, ако спрете внезапно, това би довело до депресии, натрупване на телесни мазнини и вода. Ставите, сухожилията, връзките и хрущялите в този момент са изключително податливи на нарянявания. При рязкото спиране може да провокирате травми.

Инжектеруемите стероиди трябва да се спират преди оралните средства и тук важи правилото “дайте си време за спиране”

Планирайте спирането 3-4 седмици предварително, като намаляте дозите през седмица.

• Оралните стероиди спирайте след инжектеруемите, дозировките се намаляват в ритъм от 3 до 7 дни в зависимост от вида на препарата. Спирането на оралните стероиди трябва да започне през третата седмица след спирането на инжектеруемите.

• Спирането на тежките средства трябва да стане преди по-леките. По леките препарати подтискат хормоналното производство по-малко.

Нолвадекс да се взима още 3 седмици след спирането на медикаментите. След това таблетките Нолвадекс бавно се спират в период 1-2 седмици. Това правило е много важно за жените, за да се избегне обновяването на естрогена.

• Мъжете трябва да започнат терапия с “Прегнил” през третата седмица от спирането, като прилагат 3 пъти седмично по 1000 IU в продължение на ч4 седмици.

• През първите 6 седмици избягвайте тежки тренировки и основните тежки упражнения, тренирайте по-малко и по-леко.

 

Станимир.