БИО ХРАНИ и ХРАНЕНЕ, ДИЕТИ, СТАТИИ

17 съвета за топене на мазнини

17 съвета за топене на мазнини

Диети, отслабване и изгаряне на мазниниПонякога най-простите неща могат да са решение на сложните проблеми. Като приложите изброените по-долу съвети за горене на мазнини, ще увеличите резултатите от тренировките си осезаемо.

Хората винаги търсят лесни отговори и решение, когато стане въпрос за топене на мазнини. Няма доказали се методи за унищожаване на мазнините за една нощ, но има някои неща, които могат да помогнат това да се случи.

Преди да започнете да четете съветите обърнете внимание, че сме споменали кръвната захар и инсулина няколко пъти, защото те са много важен компонент при топенето на мазнини. Кръвната захар се влияе от това какви храни ядем, комбинациите от тях и на колко време хапваме. Заради някои храни инсулина нараства. Това не винаги е лошо, но при режим на топене на мазнините трябва да се поддържа в норма, защото е най-силния хормон за задържането им в тялото.

Поставете си за цел да поддържате кръвната си захар на стабилно ниво и ще имате повече енергия, по-добро настроение и ще изпитвате удоволствие от всяко ядене.

1. Не пийте “натурални” сокове

По здравословна чашка “натурален” сок всяка сутрин – в никакъв случай! Прясно изстискан сок от портокала става, но продаваните в магазина “натурални” сокове са с много по-висок гликемичен индекс, заради наблъсканите в него захари. Запомнете че гликемичния индекс определя кръвната захар и нивата на инсулина. Това е първото нещо, което трябва да извадите от диетата си, особено ако си пийвате често такива сокчета. Използвайте истински плодове за нуждите на диетата ви и наблягайте на авокадото и грейпфрутите, защото те са много приложими именно при топенето на мазнините.

2. Избягвайте рафинираните храни

Рафинирани храни са добре познатите ни хляб, тестени изделия, житни и т.н. Те поддържат задържането на мазнини в тялото. Не се залъгвайте и от пшеничния хляб, питките, тортила чипса и други продукти, които съдържат обогатено брашно. В много случаи тези продукти съдържат тесто, но просто са оцветени.

3. Зареждайте с аминокиселини преди тренировки

Приема на аминокиселини преди тренировка принуждава тялото да използва повече мазнини като гориво за упражненията, като в същото време помага на трениращия да постигне по-добра среда за хормонално топене на мазнините. Приема на аминокиселини преди и след тренировка снабдява тялото с алтернативен източник на енергия, който подобрява постиженията в тренировките (което е особено важно при ниско-въглехидратна диета) и полага основите, които са нужни за мускулен растеж. След тренировката ви от първостепенна важност е възстановяването, а аминокиселините помагат именно на гладните мускули. Протеинов шейк след тренировка в случая не върши работа. По време на тренировки напомпвате кръв в мускула, която действа като проводник на суровите материали. Пиейки протеинов шейк след тренировка изкарваме кръвта от мускулите и тя се насочва към стомаха, за да подпомогне храносмилането, което пък от своя страна забавя захранването.

Времето в случая е важно и не е хубаво да се хаби. Аминокиселините влизат директно в кръвния поток за да се възползват от хормоналните и метаболните условия, създадени от тренировката.

4. Не използвайте хранителните вафлички, когато сваляте мазнини

Тези вафлички са с различни вкусове, но не се отличават много от протеиновите вафли. Те са подходящи когато качваме тегло и се налага да пропускаме ядене. При други условия не ги използвайте, независимо какво пише на опаковката им. Много фирми са заменили захарта с други подсладители, които не се броят за въглехидрати на опаковката. И така хапвате вафла с “малко въглехидрати”, но добре наблъскана с подсладители, които карат нивата на инсулина да се побъркат повече дори от приема на захар.

5. Не заменяйте храненията с шейкове

Знам че хората са много заети сутринта, но истинската храна в началото на деня и много важна. Тялото е гладувало цяла вечер и трябва да получи истинска храна, която съдържа основните вещества и фибри. Без фибри кръвната ви захар ще се обърка. И не залагайте на шейковете вместо ядене. Има много случаи на хора, които хапват едно ядене за деня, но за сметка на това тъпчат по 5 шейка дневно.

Хората се чудят защо не могат да стопят мазнините; техните нива на кръвна захар са извън контрол! Хапвайте поне три пъти солидно през деня. Микс от различни ядки са по-добри от протеиновите шейкове, защото съдържат много добри мазнини, протеини и имат фибри. Избирайте си сурови и органични ядки, които имат повече хранителни вещества. Фъстъците не са добър избор в сравнение с миксовете

6. Разнообразявайте храните за да избегнете алергии

При дълго консумиране на еднакви храни започват различни оплаквания – нередовен стомах, увеличаване на мазнините, отпадналост, липса на концентрация и много други. Решението на това е просто да разнообразявате храненето си.

Също добра идея е да се редуват и протеиновите шейкове на две седмици – сменяйте ги с различни марки. В производствения процес влизат елементи, които могат да предизвикат алергични реакции като изброените горе. Добра идея е да се редуват и протеинови шейкове с аминокиселини, защото те имат по-малка вероятност от алергични реакции. Зареждането на тялото с аминокиселини кара мозъка да си мисли, че е постъпило добро количество хубава храна и в резултат на това метаболизма се ускорява, но няма да гори друго освен събраната мазнина, защото аминокиселините нямат калории.

7. Не гладувайте и не прекалявайте с диетата

Калориите не са  единствения фактор, които обуславя топенето на мазнините. Гладуването за отслабване не е решение; трябва да захранвате човешкия си двигател с качествена храна и комбинации от нея. Калориите са второстепенен избор след този за храната. Може да приемате 2,000 калории от сладки работи или 2,000 калории от висококачествен протеин, добри мазнини и зеленчуци с фибри. Вижте какво става накрая, не е същото.

Никога не се придържайте към диетата си повече от 16 седмици. Трябва да имате фази и на подновяване на метаболизма за бъдещо топене на мазнини като си хапвате повече за да направите качествен мускул, който ще гори повече калории.

8. Зелени зеленчуци и мазнините

Много важен е приемът на зелени зеленчуци. Липсата на фибрите от тях и замяната им на фибри от други източници по време на ниско-въглехидратна диета е проблем на много хора. Има много витамини и минерали в тях; най-популярните са броколи, аспержи, зелени фасул и др. В зелените зеленчуци не се включват картофи, домати или царевица. Фокусирайте се към зелените. Поне по една порция на хранене. В случая зелените зеленчуци не се борят за източници на въглехидрати в ниско-въглехидратната диета. Те са предимно фибри и вода и няма да нарушат въглехидратния баланс.

9. Консумирайте правилните мазнини

Някои мазнини не са врагове. Диетите без почти никакви мазнини не са добри и могат да доведат до много здравословни проблеми. Най-добри източници на хубави мазнини са зехтин, авокадо, микс от ядки, мазнини от органични меса и подобни. Най-важния източник на мазнини са Омега-3 мазнините, които напоследък нашумяха много. Може лесно да го набавите от филтрирано рибено масло, което е изчистено от токсини. Нефилтрираното рибено масло може да доведе до метална токсичност и други здравословни проблеми, които може да си спестите. Ключът към намалянето на мазнините е контролиране на инсулина, защото той е хормон за задържане на мазнините. Алфа Омега е специално разработена за да оптимизира нивото на кръвната захар и така храната, която приемате ще се усвоява по-добре от тялото, вместо да се складира като мазнина. Очевидно е, че изборът на храни е много ключов момент и играе важна роля.

Натуралните меса на тревопасни животни хранени с истинска трева са най-добрия избор за месо, защото правилно хранено с трева животно може да достигне до съдържание на много повече Омега-3 от някои риби. Ако можете уверявайте се, че месото което ядете не е натъпкано с антибиотици или хормони.

10. Не прекалявайте с алкохола

Не съм сигурен от кога стана така, че пиенето е толкова известно сред хората, които искат да свалят мазнини. Нека си изясним, че пиенето е може би най-лошото нещо, което може да направите в случая, то ще ви върне седмици назад, в зависимост колко сте консумирали. Някои мои клиенти си плащат за това, че са пили много преди години. Някои мастни депа се съставят директно от страничните ефекти на алкохола и е нужно три пъти повече време за да се стопят. Някои от добре подсладените алкохолни напитки са най-големите ни врагове.

Не се учудвайте ако не сте доволни от резултатите в залата, ако сте пили напоследък. Няма по-добър начин да потиснете нервната система и да намалите нивото на тестостерон. Освен това когато се напиете е твърде вероятно да прибегнете и до по-лоша храна, когато ви подгони пиянския глад.

11. Пийте повече вода

Хладката вода кара тялото да изразходва калории за да се затопли. Водата е много важна за всеки. Трябва да пиете вода между храненията за да оптимизирате тялото, особено през горещите дни и тежка физическа активност. Не чакайте да ожаднеете, пийте вода през цялото време. Дори само 2% намаляване на запасите на вода в тялото могат да предизвикат сериозни здравословни проблеми. Това е най-лесния начин човек да подобри здравето си – като пие повече вода.

Не само че е полезна за тялото, но водата ще държи и мускулите пълни и готови за действие. И когато говоря за вода, имам предвид вода, а не диетични напитки или други течности. С кафето няма проблеми, но използвайте нормално мляко и истинска сметана, а не подсладена. Запомнете че кафето може да ви дехидратира, затова трябва да пиете и вода, за да наваксате с тази загуба.

12. Не забравяйте закуската

Може да си позволявате малко повече захар от време на време, но това не трябва да бъде в никакъв случай при първото ви хранене за деня. Много изследвания сочат, че закуската е най-важното ядене от деня, когато става въпрос за установяване на нивата на кръвна захар.

13. Качете малко мускули

Голяма част от хората, които искат да намалят нивото на мазнините си, не могат да спазват ефективно диети завинаги и понякога най-добрия вариант за съживяване на метаболизма е качването на малко мускулна маса. Запомнете, че дългосрочните диети, особено с нисък прием на калории, ще научат тялото да съхранява мазнини. Ако спазвате диета от дълго време, а няма почти никакви резултати, това е по вина на метаболизма. Повечето мускули подобряват здравината на костите и изпълнението на ежедневните задачи.

14. Сменяйте диетата си поне на 3 месеца

Тренирате по една и съща програма от много време насам? Ако е така, това е грешка, тялото се адаптира много бързо, включително и към хранителния ви режим. Трябва да сменяте източниците си на полезни вещества.

Целта е да се разчупи цикъла на тялото да използва протеина и въглехидратите за гориво; искаме тялото да бъде наситено с мазнини за определен период от време, така че да се използва мазнината за гориво. Когато се върнете към нисък прием на мазнини, тялото все още ще знае какво да прави с тях, вместо да разгражда мускула.

15. Приемайте аминокиселини

Между храненията е добре да се приемат аминокиселини. По този начин тялото си мисли, че е приета много храна. Метаболизмът заработва за да поеме идващите хранителни вещества, но всъщност няма храна за смилане, което оставя мазнините единствения източник за горене.

16. Намалете нивата си на стрес

Това в действителност е по-лесно да се каже, от колкото да се направи, но е ключов фактор в топенето на мазнините. Високите нива на кортизол се дължат и на стреса, а те активират и задържането на мазнини. При мъжете това се отразява в средната част на тялото, а при жените в горната част на краката.

17. Почивайте си добре

Липсата на сън кара хормоните ви да отиват в грешната посока. Хората, които спят по-малко, консумират повече захар поради много причини. Добрата почивка нощем е ключът за зареждане с енергия за следващия ден. Така се оптимизират натуралните анаболни хормони, които са важна част от процеса на възстановяване, особено в тренировките с тежести. Липсата на сън може да доведе и до претрениране. Докато много хора имат проблеми със заспиването, други имат проблеми с достигане на дълбоко спане. Събуждайки се изморени е знак, че сънят не е бил добър. Високите нива на стрес са честа причина за нарушения в съня.

Автор: Майк Малер