ЗДРАВЕ, ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Добавките с рибено масло предпазват от коронарна болест на сърцето

Добавките с рибено масло предпазват от коронарна болест на сърцето

Диабетиците и преддиабетиците намаляват риска от исхемична болест на сърцето, когато приемат добавки с рибено масло. Китайски изследователи откриха това, когато анализираха британски данни.

Добавките с рибено масло предпазват от коронарна болест на сърцето

Проучване

При коронарна или исхемична болест на сърцето се запушват важни кръвоносни съдове, които снабдяват сърцето с кислород и хранителни вещества. Хронично повишеното ниво на глюкоза в кръвта ви, както се случва при диабетици и преддиабетици, удвоява риска от коронарна болест на сърцето с фактор 2. [Lancet. 2010 26 юни; 375 (9733): 2215-22.]
Изследователи от Медицинския факултет на университета Zhejiang се интересуваха дали добавките с рибено масло предпазват диабетиците и преддиабетиците от коронарна болест на сърцето. За да отговорят на този въпрос, те анализирали данни от 47 663 преддиабетици и 22 146 диабетици, които са били проследявани в продължение на 11 години в проекта Biobank в Обединеното кралство. От участниците в проучването с преддиабет и диабет, 4304 и 3294 участници в проучването са развили съответно коронарна артериална болест. Участниците в проучването са отговорили на въпроси относно употребата на добавки – и следователно също и относно употребата на капсули рибено масло.

Резултати

Когато китайците отхвърлиха ефекта на възможно най-много фактори на начина на живот, те откриха, че приемането на добавки с рибено масло намалява риска от коронарна болест на сърцето при преддиабетици с 9%. При диабетиците това е 9%.

Добавките с рибено масло предпазват от коронарна болест

Защитният ефект на добавките е по-голям при мъже, над 65 години и бивши пушачи. Изследователите са имали достъп до кръвните стойности на участниците в проучването. Например, те са успели да открият, че добавките с рибено масло защитават преддиабет чрез понижаване на концентрацията на възпалителния фактор CRP. При диабетици рибеното масло защитава чрез понижаване на „много, много, много лош холестерол“ VLDL.

Заключение

Връзките, които китайците откриха, не бяха много очевидни. Това отчасти се дължи на факта, че не могат да видят точно колко рибни мастни киселини консумират участниците в проучването, пишат те.

Source:
Nutrients 2023;15,3176.