ЗДРАВЕ, СТАТИИ

ЧИЯ понижава кръвното налягане (и това не е всичко)

ЧИЯ понижава кръвното налягане

ЧИЯ понижава кръвното налягане

Няколко супени лъжици чия на ден ще понижат кръвното налягане. Изследователи от Университета в Торонто стигат до това заключение в проучване, направено върху хора. В допълнение, чия защитава кръвоносните съдове по няколко други начина.

Чия

Чия може да е най-добрият хранителен източник на алфа-линоленовата киселина (ALA) на омега-3 мастни киселини, а освен това е пълен с диетични фибри и магнезий. Тъй като омега-3, диетични фибри и магнезий са факторите, които са важни за понижаване на кръвното налягане, канадците опитали с експеримент какъв ще бъде ефектът на чия върху кръвното налягане.

Проучване

Изследователите експериментирали с 20 лица с диабет тип 2, които приемали лекарства, за да контролират нивата си на глюкоза. Те са били хранени здравословно в продължение на 12 седмици, подсилено с 37 грама чия дневно. Това са 3 пълни  супени лъжици.

Част от чията била приготвена като хляб. Друга част била на прах, който субектите трябвало да използват като добавка.

В другия експеримент субектите са били хранени в диета със също толкова енергия, въглехидрати, мазнини и протеини в продължение на 12 седмици. През този период субектите не са получавали чия, а пшенични трици.

Резултати

Когато изследователите сравнили хранителните модели, те видели, че субектите от първия експеримент консумират 7,4 грама омега-3 мастни киселини и 612 милиграма магнезий дневно през периода на хранене с чия.

При експеримента с пшеничните влакна това е съответно 1,1 грама омега-3 мастни киселини и 424 милиграма магнезий.

След като пациентите са приемали чиа в продължение на 12 седмици, кръвното им налягане е спаднало с няколко пункта. Ефектът не е екстремен, но съществен.

ЧИЯ понижава кръвното налягане

Чия също понижава възпалителния фактор CRP в кръвта. CRP е възпалителен фактор, който играе роля не само при съдови нарушения, но и при различни хронични заболявания и процеси на стареене.

И накрая, чия е намалила концентрацията на фактор на фон Вилебранд в кръвта. Коефициентът на Вилебранд е фактор на съсирване. Хронично повишената концентрация на фактора на Фон Вилебранд увеличава риска от артериосклероза и тромбоза.

Вродена ниска концентрация на фактор на фон Вилебранд води до хематолна болест, при която раната може да доведе до опасно висока загуба на кръв. Канадците обаче не намерили ефект върху стойностите на коагулацията на своите субекти.

Изследователите също не откриват ефект на чията върху глюкозния и инсулиновия баланс.

ЧИЯ понижава кръвното налягане

Source:
Diabetes Care. 2007 Nov;30(11):2804-10.