ЗА ЖЕНИ, ЗДРАВЕ, СТАТИИ

ANTI-AGING – да остаряваме бавно

ANTI-AGING - да остаряваме бавно

Съвременното общество става все по-възрастно. Според статистиката, мъжете доживяват средно до 75 години, а жените – до 81 години. Не е чудно, че мнозина имат желание дори и в напреднала възраст да бъдат умствено и физически активни. Ние можем да променим скоростта, с която остаряваме, с начина си на живот. Защото това, как ще остареем, се определя от гените само до една трета. Останалото е в наши ръце – по-малко стрес, повече движение, правилно хранене и грижа за кожата, както и позитивно отношение към заобикалящия ни свят могат да повлияят на скоростта, с която се променят клетките ни.

ANTI-AGING - да остаряваме бавно

Човешкият организъм се променя непрекъснато. От раждането до 20-тата година тялото ни се развива непрекъснато. На 20 години достигаме върховата точка на работоспособност. От този момент делението на клетките и всички свързани с него процеси се забавят и започваме да стареем. След 20 започва така наречената профилактична фаза. През тези години трябва да се опитаме чрез пълноценно хранене, достатъчно движение и минимален стрес да запазим организма си колкото е възможно по-жизнен. След 40 години повечето от хората стават по-спокойни и по-разумни. Тогава започва фазата на действията – всеки търси свой личен начин да се бори с остаряването. За съжаление на тази възраст става все по-трудно да възстановим жизнеността си. С 50-те идва и времето, когато здравето и запазването на жизнената енергия придобиват най-висок приоритет. Само този, който се грижи за тялото си и живее здравословно, може да очаква да се чувства добре и в бъдеще.

ANTI-AGING - да остаряваме бавно

За да изградим успешна стратегия против стареенето, трябва да знаем кои фактори влошават функциите на органите и клетките ни. От една страна, влияят генетичните фактори, но значение имат и външните въздействия, като най-важните са:

 • Свободните радикали – възникват в клетките при процеса на превръщането на храната в енергия с помощта на кислорода, но и под въздействието на външни фактори, като ултравиолетово лъчение, екологични замърсявания, стрес и злоупотреба с тютюн.
 • Гените на дълголетието определят до каква степен тялото ни може да се бори успешно със свободните радикали.
 • Пълноценно хранене – който не се храни пълноценно и балансирано, ускорява процеса на стареене, защото чрез храната хората си набавят жизнено необходими хранителни вещества, като витамини, минерали и микроелементи. Те дават възможност за безпроблемна обмяна на веществата и са мощни оръжия срещу свободните радикали. Ако балансът е нарушен – нарушава се и здравето. Освен това, в определени периоди на развитие на човека – като пубертет, бременност, кърмене или при болести и стресови ситуации, има допълнителна необходимост от определени хранителни вещества. Ако те не бъдат приемани в достатъчно количество, следствието е недохранване на клетките, нарушаване на правилното им функциониране и съответно преждевременно стареене.
 • Хормоните са тези, които определят как се чувстваме, колко гладка е кожата ни, колко схватливи сме. Най-много хормони се произвеждат около 20-годишна възраст. С напредването на възрастта хормоналният баланс се нарушава и много често, в желанието си да върнат назад биологичния часовник, хората с лека ръка посягат към различни хормонозаместващи и стимулиращи препарати, без да се замислят за страничните им действия. Далеч по-добре е да защитаваме и стимулираме по естествен начин собствените си хормони и така да запазим техния баланс възможно най-дълго.
 • Двигателна активност – липсата на движение се отразява неблагоприятно върху обмяната на веществата, забавя се кръвообращението и резултатът е стесняване на кръвоносните съдове и риск от болести, като сърдечни и мозъчни удари. Тренираното тяло се нуждае от по-малко енергия от нетренираното и така отделя по-малко вредни вещества.
 • Доброто духовно и физическо състояние е от първостепенна важност. За съжаление много малко хора обръщат внимание на това и биват буквално погълнати от ежедневния стрес. Те загубват връзката с тялото си и се превръщат в машини, работещи на високи обороти. Но никой организъм не е в състояние да издържи дълго време на подобни натоварвания. Настъпва срив на имунната система и редица болестни състояния, които ускоряват процеса на стареене.
 • Свободни радикали – процесът на стареене чувствително се забавя, когато се намали броят на свободните радикали в тялото. Това става с помощта на антиоксидантите. Те улавят свободните радикали и ги обезвреждат. Плодовете и зеленчуците, особено тези в цветовете на светофара, са сред най-добрите доставчици на антиоксиданти. На ден са ви нужни поне 5 плодово-зеленчукови порции.
 • Водата е еликсир на младостта. Тя разтваря и транспортира жизненоважните хранителни вещества в тялото ни, а процесите на обмяна на веществата се осъществяват само с наличието на достатъчно течност. Ето защо – ежедневно трябва да поемаме между 1,5 и 2 литра слабоминерализирана или изворна вода.
 • Мазнините не винаги са вредни. Мастните киселини Омега-3 са най-добрата профилактика срещу сърдечносъдови заболявания, така че яжте поне веднъж седмично риба, като скумрия, сьомга или херинга, които са богати на тези мазнини.
 • Калции – почти 40% от жените и 12% от мъжете страдат от остеопороза. Здравословното хранене и движението са в състояние да предотвратят появата на остеопорозата. Грижете се да поемате достатъчно количество калций в комбинация с витамин D и избягвайте пиенето на големи количества кока-кола и повече от 3 кафета на ден.
 • Наднорменото тегло е също сред причините за преждевременно стареене. Тези, които страдат от затлъстяване, рискуват да съкратят живота си с около 20 години. Един начин да регулирате успешно теглото си е поне 2 пъти седмично да пропускате вечерята.

Младостта си отива….но не съвсем, не съвсем…” както се пееше в една песен.