ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Алое вера – ползи за здравето

Алое вера - ползи за здравето

Алое вера съдържа над 200 полезни съставки, сред които 20 минерала, 18 аминокиселини и 12 витамина.

Алое вера, вид растение с дебели и сочни листа, чиято родина са сухите региони на Африка и Индия, се използва от векове както като храна, така и в медицината. Популярен лек за леки изгаряния и ожулвания, сокът от алое вера се консумира и при много здравни състояния и заболявания, а в някои страни е широко популярен подобно на останалите видове натурални сокове.

Алое вера и антиоксидантите

Алое вера съдържа много антиоксиданти, които ни предпазват от рак, сочат резултатите от изследване, публикувано през 2010 год. в изданието Journal of Environmental Pathology, Toxicology and Oncology. Резултатите показват, че най-големи са ползите при комбинирано орално и местно прилагане на алое вера и че растението може да ни предпази от рак на кожата, включително меланома – отчасти заради високата концентрация на антиоксиданти като витамините А, С и Е и минералите селен и цинк.

Срещу възпаленията

Противовъзпалителните свойства на алое вера са полезни при лечението на язвен колит, сочат резултатите от изследване, проведено през 2004 год. и публикувано в Alimentary Pharmacology and Therapeutics. На изследваните лица били давани по 100 мл сок от алое вера 2 пъти дневно в продължение на 4 седмици. Симптомите на язвения колит значително намаляли, а тъканта на дебелото черво се възстановила леко. Авторите на изследването заключават, че сокът от алое вера е безопасен и ефективен при лечение на язвен колит и планират да проведат допълнителни проучвания за потенциалните приложения на алое вера при хора с възпълителни заболявания на червата.

Алое вера и здравето на сърцето

Алое вера е полезно за сърцето, твърдят изследователите, публикували труда си през януари 2010 год. в изданието Journal of Pharmaceutical Pharmacology. Редица изследвания показват, че Алое вера помага за възстановяването от някои заболявания и състояния.

На животни били давани два пъти на ден по 200 mg алое вера на килограм телесно тегло. Целта била понижаване на оксидацията и възстановяване на антиоксидантния статус до нормата. След 20 дни резултатите показали, че алоето е повишило нивата на антиоксиданта глутатион 4 пъти, което е показателно за предпазващите сърцето свойства на растението.

Действие срещу рак

Комбинацията от Алое вера и мед може да ни предпази от рак, както показват резултатите от изследване, публикувани през 2010 год. в изданието Phytotherapy Research. Комбинация от сок от Алое вера и мед помогнали за свиването на туморите. Изследователите заключили, че алое вера и медът могат да бъдат използвани да се възпрепятства размножаването на раковите клетки и за подпомагането на апоптозата – програмираната клетъчна смърт.

И накрая малко по-синтезирана информация:

• Спиране на растежа на раковите тумори.
• Намаляване на висок холестерол.
• Подобряване качеството на кръвта.
• Увеличава кислорода на кръвта.
• Облекчаване на възпаления и успокоява болките при артрит.
• Защита на организма от оксидативния стрес.
• Предпазва от камъни в бъбреците и предпазва организма от оксалати в кафето и чая.
• Алкализира тялото, като помага да се балансира прекалено киселинни хранителни навици.
• Лекува язви, IBS, болест на Крон и други нарушения в храносмилането.
• Намалява високото кръвно налягане, естествено, като третира причината, а не само на симптомите.
• Подхранва тялото с минерали, витамини, ензими и гликонутриенти.
• Ускорява изцелението от физически и радиационни изгаряния.
• Заменя десетки от продуктите за първа помощ, прави превръзките и антибактериални спрейове ненужни.
• Спиране на рака на дебелото черво, лекува червата и смазва храносмилателния тракт.
• Слага  край на запека.
• Стабилизира кръвната захар и намалява триглицеридите при диабетици.
• Предпазва и лекува кандидиазис.
• Предпазва бъбреците болести.
• Действа като естествена „енергийна напитка“ върху електролитния баланс, като прави популярните енергийни напитки остарели и ненужни.
• Подсилва дейността на сърдечно-съдовата система и увеличава физическата издръжливост.
• Ускорява темпото на възстановяване при травма или физическо изтощение.
• Хидратира кожата, ускорява възстановяването на кожата.

Алое вера – традиция в козметиката за здрава кожа

Алое вера е често срещана съставка в много от козметичните продукти и това съвсем не е случаен факт. То притежава напълно естествено свойството да поддържа кожата здрава, млада и изящна. Затова и се използва в народната медицина от столетия, а съвременната козметична индустрия също го оценява по достойнство.

Алое вера е изключително полезно за всички, които страдат от суха и напукана кожа, защото е един от най-добрите естествени хидратанти и омекотители. Редовното разнасяне на масло от алое вера прави кожата естествено мека и гладка.

Освен като прекрасен овлажнител, растението може да ви е от полза за предпазването и премахването на тъмните петна и кожните пигментации.

Основните му съставки, притежаващи антиоксидантни свойства, в това число витамините Е и C, помагат да се предотврати появата на бръчки и други признаци на стареене, като удължават живота на клетките.

Алое вера притежава също противовъзпалително и антимикробно действие и затова може да бъде прилагано като допълнително средство при лечението на повърхностни изгаряния, порязвания, мехури, раздразнена и възпалена кожа. Понякога се използва и за третиране на кожни заболявания като екзема и псориазис.

Сокът от алое вера притежава естествен охлаждащ ефект и заради това намира приложение в продуктите за облекчаване на слънчеви изгаряния. Ето защо растението е една от основните съставка в много от лосионите за слънчева защита.

Алое вера също така предпазва кожата от вредното въздействие на токсините в околната среда като оформя защитен слой. В допълнение към всичко това подпомага премахването на мъртвия слой клетки от повърхността на кожата (ексфолииране).

Освен като средство за локално приложение (чрез намазване), екстрактът от алое вера се използва и под формата на сок. Според редица изследвания консумацията му допълнително стимулира кожата, като запазва и поддържа здравия й вид.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *