ЗДРАВЕ, МУСКУЛНА МАСА

Витамин B3 дава на хората над 40 повече мускули и по-малко мазнини

Витамин B3 дава на хората над 40 повече мускули и по-малко мазнини

Хората над 40 години имат повече мускулна маса и по-малко телесни мазнини, ако консумират повече витамин B3 (ниацин, niacin) на дневна база. Това предполага китайски анализ на епидемиологични данни, събрани в Съединените щати.

Витамин B3 дава на хората над 40 повече мускули и по-малко мазнини

Проучване

Изследователи от университета Кингдао в Китай анализираха данни от приблизително 16 000 американци на възраст над 40 години. Данните са събрани през първите две десетилетия на 21 век като част от американското национално изследване на здравето и храненето. Участниците в проучването са дали информация за хранителните си навици си чрез попълване на въпросници, което позволява на изследователите да оценят приема на витамин B3 от участниците. Изследователите разполагат и с медицинските досиета на участниците в проучването.

Резултати

Относително високият прием на витамин B3 се свързва с по-голяма чиста телесна маса – и следователно вероятно и с повече мускулна маса. С всеки милиграм витамин B3, който участниците в проучването консумират на килограм телесно тегло на ден, тяхната чиста телесна маса се увеличава с 60 гр. на килограм телесно тегло. Колкото по-възрастни са тестовите субекти и колкото по-висок е техният ИТМ, толкова по-силна е връзката.

Витамин B3 дава на хората над 40 повече мускули и по-малко мазнини 1

Витамин B3 дава на хората над 40 повече мускули и по-малко мазнини 2

Относително високият прием на витамин B3 също се свързва с по-ниска маса мазнини. С всеки милиграм витамин B3, който участниците в проучването консумират дневно на килограм телесно тегло, мастната им маса намалява с 61 гр. на килограм телесно тегло. Следователно увеличаването на масата без мазнини, дължащо се на витамин B3, съвпада със сравнимо намаляване на масата на мазнините, дължащо се на витамин B3 (ниацин). Връзката между приема на витамин B3 и мастната маса също беше по-силна, колкото по-възрастни бяха участниците в проучването. При 25% от участниците в проучването с най-висок прием на витамин B3 рискът от саркопения или свързана с възрастта мускулна слабост е бил по-малък от половината от риска от саркопения при 25%от участниците в проучването с най-нисък прием на витамин B3.

Витамин B3 дава на хората над 40 повече мускули и по-малко мазнини 3

Витамин B3 дава на хората над 40 повече мускули и по-малко мазнини 4

Механизъм

Изследователите подозират, че при по-висок прием на витамин B3, тялото произвежда повече от коензимите NAD и NADP. Тази теория не е толкова изненадваща. Аналозите на витамин B3 като никотинова киселина и никотинамид действат като прекурсори за NAD и NADP. Тези ензими участват в производството на енергия в мускулните клетки.

Заключение

Приемът на ниацин в увеличени дози при хора на възраст 40 и повече години е свързан с увеличаване на скелетната мускулна маса и сила и загуба на телесни мазнини и може да подобри глюкозната хомеостаза“, обобщават изследователите.
Хранителната добавка с ниацин е възможен начин за облекчаване на загубата на мускулна маса, свързана с възрастта.“

Source:
J Nutr Health Aging.2023;27(9):709-18.