ЗДРАВЕ, СТАТИИ

Витамин В3 намалява умората, депресията и тревожността при преживели рак

Витамин В3 намалява умората, депресията и тревожността

Най-честото оплакване на пациенти с рак е умората. Диета с относително високо количество витамин В3 (никотинамид) намалява това оплакване, съобщават холандски изследователи в Nutrients. Също така диетата с високо съдържание на витамин В3 намалява депресията и тревожността.

Витамин В3 намалява умората, депресията и тревожността 1

Проучване

Изследователи от университета в Маастрихт в Холандия са изследвали 145 пациенти, които са били диагностицирани с колоректален рак 2-10 години по-рано. С помощта на въпросници учените от Маастрихт определят дневния прием на никотинамид (витамин B3) на пациентите и колко умора, депресия и тревожност са изпитвали изследваните субекти.
ТУК може да прочетете кои храни съдържат много витамин В3.
Никотинамид е прекурсор на „енергийната молекула“ NAD. Изследователите се чудели дали диета с високо съдържание на NAD прекурсори може да се справи с липсата на енергия, с която се борят много оцелели от рак.

Резултати

Колкото повече витамин В3 са консумирали участниците в проучването, толкова по-добър е животът им 2-10 години след диагнозата. Оцелелите от рак с най-висок прием на витамин В3 съобщават за по-малко умора, депресия и тревожност.

Витамин В3 намалява умората, депресията и тревожността 2

Витамин В3 намалява умората, депресията и тревожността 3

Витамин В3 намалява умората, депресията и тревожността 4

Витамин В3 намалява умората, депресията и тревожността 5

Заключение

По-високият прием на никотинамид с храната намалява симптомите на умора и тревожност, съобщени от дългосрочно преживели колоректален рак, 2 до 10 години след поставянето на диагнозата“, обобщават холандците. „Оцелелите от колоректален рак и здравните специалисти трябва да са наясно, че балансираната диета е от значение по отношение на достатъчен прием на никотинамид.

По-нататъшни проспективни и интервенционни проучвания са оправдани, за да имаме по-добро разбиране на потенциалните полезни ефекти на никотинамид и други NAD+ прекурсори върху докладваните от пациентите резултати като умора, депресия и тревожност.

Source:
Nutrients. 2021;13(11):3707.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *