ЗА ЖЕНИ, ЗДРАВЕ

Пикногенол поддържа кожата млада

Пикногенол (Pycnogenol) подмладява кожата

NOW Foods Pycnogenol  – ТУК

Добавката Пикногенол (Pycnogenol) подмладява кожата!

Изследователи от Германския институт по екологична медицина Лайбниц стигнали до това заключение след извършване на проучване, в което участвали двадесет жени.

Според германците Пикногенол (Pycnogenol) активира гени, които подтикват кожните клетки да произвеждат колаген и хиалуронова киселина.
Пикногенол (Pycnogenol) е патентован екстракт от кора от боровото дърво (Pinus pinaster). [pycnogenol.com] Състои се от 70% от процианидини.
Процианидини се наричат ​​още проантоцианидини или OPC и са олигомери на катехин и епикатехин. Тези съединения се съдържат също в череши, грозде, ябълки, плодове и чай.
Пикногенол (Pycnogenol) се произвежда и от швейцарската компания Horphag Research. Хорфаг финансира германското проучване, което беше публикувано през пролетта на 2012 г. в Кожната фармакология и физиология и привлече вниманието в популярната преса. Статията по-долу се появи в Daily Mail от 27 януари. [dailymail.co.uk 27 януари 2012 г.]

Пикногенол (Pycnogenol) подмладява кожата 1

Ако давате Pycnogenol на диабетици с рани, това ускорява лечебния процес. [Clin Appl Thromb Hemost. 2006 юли; 12 (3): 318-23.] Диабетът забавя зарастването на рани, вероятно защото кръвоснабдяването на кожните клетки е по-лошо при диабетици. Същото важи и за някои сърдечно-съдови заболявания и при тях.
Пикногенол (Pycnogenol) също ускорява зарастването на рани. [Ангиология. 2005 ноември-декември; 56 (6): 699-705.] Изследванията върху животни също показват, че гелът, съдържащ пикногенол, подпомага процеса на зарастване на рани и също така намалява образуването на белези. [Phytother Res. 2004 юли; 18 (7): 579-81.] Изглежда, че Пикногенолът подобрява кръвоснабдяването на кожните клетки.

Проучване

Германците били любопитни да разберат дали Пикногенол (Pycnogenol) също помага да се забави стареенето на кожата. В 12-седмичен експеримент изследователите дават на 20 жени след менопаузата на възраст 55-68 г. капсула, съдържаща 25 mg пикногенол 3 пъти на ден.

Резултати

През тези 12 седмици кожата на жените станала по-еластична, както показва фигурата по-долу. Втората фигура по-долу показва ефекта на Pycnogenol върху хидратацията на кожата.
Вляво: всички участващи в екстеримента;
вдясно: само жените със суха кожа.
Както можете да видите, изглежда, че Пикногенол (Pycnogenol) също подобрява хидратацията на кожата, но този ефект отшумява след шест седмици.

Пикногенол (Pycnogenol) подмладява кожата 2

Пикногенол (Pycnogenol) подмладява кожата 3

Пикногенол (Pycnogenol) подмладява кожата 4

В кожните клетки Пикногенол (Pycnogenol) повишава активността на гените HAS-1, COL 1A1 и COL 1A2. HAS-1 участва в производството на хиалуронова киселина; другите два гена участват в производството на колаген. Ефектът върху COL 1A1 и COL 1A2 не е статистически значим, но изследователите определят това до малкия размер на тяхната експериментална група.

Заключение

Нашето проучване показва, че добавките с пикногенол подобряват хидратацията и еластичността на кожата, като индуцират de novo синтеза на хиалуронова киселина”, заключават изследователите.
“В допълнение, ние предоставяме някои доказателства, че синтезът на колаген de novo може да бъде стимулиран. Последното наблюдение трябва да подтикне към по-нататъшни проучвания за по-тясна оценка на потенциала на добавките Пикногенол за противодействие на стареенето на човешката кожа.”

Source:
Skin Pharmacol Physiol. 2012; 25(2): 86-92.