АМИНОКИСЕЛИНИ, ВИДЕО, КРЕАТИН

КРЕАТИН (CREATINE) – механизъм на действие и как да го приемаме

Как действа креатин

Към страницата на КРЕАТИН, МАТРИЦИ

Креатин монохидрат е най-популярната хранителна добавка, използвана от ентусиасти и професионални спортисти, които целят да изградят чиста мускулна маса и да подобрят силовите си постижения.

Какво представлява креатин монохидрат?

Креатин монохидрат е натурална субстанция, която в организма ни се превръща в креатин фосфат.

Креатин фосфат е материала за производството, регенериране и възстановяването аденoзин трифосфат (АТФ). АТФ ни осигурява енергията за мускулните контракции.

Нормално, тялото ни произвежда креатин, за да достави енергия за мускулите ни. Проблемът е там, че тялото ни, на ден не генерира повече от 2-3 грама, което не е достатъчно за да повлияе стимулиращо по някакъв начин на физическата ви форма.

Също така може да си набавим креатин и от храните като червеното месо и мазните риби.
В 1 килограм телешко има от 4-6 грама креатин. Имайки предвид, че на ден ни трябват около 8-10 грама креатин монохидрат, за да можем да усетим някъв тонизиращ ефект върху организма си, надали ще успеете да си ги набавите нужните количества креатин с храната.

Съдържанието на креатин в храните може да се намали след процеса на готвене.

Затова хранителните добавки са най-добрият източник на креатин, поради няколко причини:

– знаете колко приемате
– приема се при необходимост
– приема се по-лесно и в много по-голяма концентрация.
– гарантирана ефективност при всеки спортист

Как действа креатинът?

За да разберете напълно как работи креатина, първо трябва да разберете какво е аденозин трифосфат (АТФ) и каква е ролята му в тялото ни.

Как действа креатин

Аденозин трифосфат (АТФ) е първият източник на енергия за т.нар. мускулни контракции. Наличното количество АТФ в нашият организъм е достатъчно само за няколко експлозивни съкращения. Изчерпва се бързо и при ежедневни физически натоварвания често има дефицит на тази субстанция, което се изразява в нисък тонус, липса на желание за тренировка, мускулна умора и т.н.

За да си осигурим сила и енергия за тренировките, трябва да увеличим запасите на АТФ в организма ни.

Креатин монохидрат, попаднал в тялото ни се превръща в креатин фосфат, който от своя страна постоянно запълва нашите запаси с необходимото АТФ.

С какво ще ви помогне това ли?

Добрите запаси от АТФ ви позволяват да вдигате тежко в по-продължителни серии, доставяйки на мускулите ви достатъчно бързо-абсорбираща се енергия от която се нуждае.

Какви са ползите от приема на креатин?

  • Със сигурност увеличава силата
  • Стимулира мускулният тонус
  • Подкрепя натрупването на мускулна маса и размери
  • Осигурява енергия за дълги и тежки тренировки
  • Подпомага възстановяването
  • Доказано е, че влияе благоприятно на белтъчния синтез в организма

Щом разполагате със сила и енергия, то тренировъчния ви проце със сигурност ще бъде по-успешен. По-големите тежести по време на тренировка със сигурност ще увеличат апетита ви, а от там и покачването на мускулна маса ще бъде завидно.

Какъв е правилният прием на креатин монохидрат?

Учените препоръчват основно препоръчителните дневни дози на креатин монохидрат да са от 3-5гр на ден, но продължете да четете надолу и ще разберете повече.